Praktický průvodce: jak vybrat správný opasek pro každou příležitost

pansky-opasek

Co mají společného James Bond, Jiří Bartoška a Marek Eben? Vždy vypadají jako praví gentlemani a nikdy je nenachytáte v nepadnoucím polyesterovém saku, okopaných polobotkách a koženkovém pásku z tržnice. Tihle pánové prostě mají styl. Jestli chcete postoupit do vyšší módní ligy, zaměřte se na detaily a kvalitu stejně jako oni. Dnes se podíváme na výběr opasku – zdánlivě malý doplněk, který má ale velký vliv na váš vzhled. Jaký model se hodí do obleku, který obléct pro neformální příležitost a jakou velikost zvolit? Existují nějaká pravidla při výběru pásku také pro dámy?

Přečtěte si v našem přehledném průvodci.

1) Pánské opasky: vybírejte podle příležitosti, jeden rozhodně nestačí

Pánské opasky patří k nejvytíženějším doplňkům ve skříni každého muže. Jsou nezbytnou součástí společenského šatníku a oblibu mají i při každodenním nošení do práce nebo ven. Chcete vypadat dobře a pořídit si základní kousky, po kterých můžete sáhnout při každé příležitosti? Stačí dodržet pár pravidel.

Formální události jako jsou svatba, divadelní představení nebo obchodní jednání si obvykle žádají oblek a společenský opasek. Dobrou volbou je nadčasový jednobarevný pásek z pravé kůže. Odborníci na etiketu doporučují volit klasickou barvu. Nejvíce vynosíte černé a hnědé opasky, které budou ladit k většině obleků – od černé, tmavomodré přes šedou nebo hnědou. Důležité je, aby barva opasku ladila s řemínkem hodinek, botami nebo třeba koženou taškou. Optimální šířka formálního pásku je zhruba 3–4 cm (čím formálnější kalhoty zvolíte, tím užší budou oka pro pásek). Spona pásku by měla být decentní, masivní kovbojské modely, lebky nebo Harley Davidson ozdoby si schovejte k džínům na víkendovou akci s přáteli. Chcete projít tím nejpřísnějším metrem módní policie? Pak nezapomeňte svůj vzhled dotáhnout do posledního puntíku a barvu kovu zkombinujte s ostatními detaily na hodinkách nebo manžetových knoflíčcích.

Slavnostní příležitosti a večerní akce jsou z hlediska dress codu přísnější. Ztmavuje se barva reprezentativního obleku, nejvhodnější na doplnění je tedy klasický černý kožený opasek. U gala událostí typu black tie a white tie na kožený pásek zapomeňte úplně. Jedinou přípustnou variantou k fraku či smokingu je speciální smokingový pás, který stylově ladíme s motýlkem.

Neformální akce přinášejí do vašeho šatníku více barev i kreativity. Není nic špatného na tom, když i pro chvíle volna máte rádi spíš střídmou klasiku. V jednoduchosti je síla. Pokud ale tíhnete k hravější designové módě, tady je vaše hřiště, kde můžete popustit uzdu fantazii. Volnočasové opasky do džínů, kraťasů nebo třeba chino kalhot jsou širší, zhruba 4–5 cm. Kromě hnědo-černé klasiky jsou velmi populární koňakové opasky, které jsou napůl cesty od formální elegance a dají se velmi dobře kombinovat například s džínovinou nebo dřevěnými doplňky. Zajímavě ale vypadají i další barvy; možná vás překvapí, jak dobře například tlumené modré, vínové nebo šedé opasky ozvláštní váš každodenní šatník. Vyberte si z různých typů zdobení – originální kontrastní prošití, dvojitý dekorativní výsek dírek nebo vytlačované ornamenty. Kromě pásků z pravé kůže vynosíte zvláště v létě také textilní nebo vyplétané modely.

Tip: Chcete výběrem vhodného outfitu i doplňků respektovat pořadatele akce i charakter události, a vyhnout se tak módnímu faux pas? Podívejte se na náš tahák o dress codu.

Inspirujte se pánskými opasky Špongr

Všechny pánské opasky značky Špongr zde >>

2) Dámské opasky: módní hra bez přísných pravidel

Dámy to mají při výběru opasku jednodušší. Etiketa je nesvazuje pravidly; jediné, na co je třeba brát ohled, je typ postavy a styl outfitu. Opasek rozdělí opticky tělo na 2 poloviny a je potřeba zvážit, jaké přednosti chceme podtrhnout. Pásek vysoko v pase zdůrazní vaše křivky, prodlouží nohy a udělá z jakéhokoliv kardiganu, volné tuniky nebo šatů módní záležitost. Opasek spadlý na boky zase uvolněně doladí ležérní vzhled. Jaké modely jsou v kurzu v roce 2023?

Klasika do džín a kalhot. Hnědé a černé kožené opasky ve střední šířce jsou nadčasové a dá se na nich stavět kapsulový šatník. Letos na podzim se návrháři opět vrací k základním barvám jako je bílá, černá a béžová, s kvalitním minimalistickým páskem nemůžete šlápnout vedle.

Úzké „skinny“ pásky pro tvar a dotek barvy. Tenké pásky jsou vyloženě módní záležitostí. Jejich úkolem je zdůraznit siluetu a přitáhnout oči na to správné místo. Když je používáte chytře, vykouzlí vám vosí pas a zajímavým barevným akcentem propojí outfit. Můžete je sladit třeba s kabelkou nebo lodičkami. Výrobci na vás myslí, a najdete je tak v zelené, červené, žluté, růžové, bílé nebo vínové barvě.

Široké korzetové opasky pro hvězdný efekt. S tímhle páskem rozhodně nebudete k přehlédnutí. Zdánlivě přehnané zdůraznění proporcí sedí hlavně ženám s užším trupem, které tento typ opasku ideálně vynesou. Podívejte se na inspiraci u své oblíbené blogerky, nosí se přes lehčí přechodový kabát, svetr i přes bílou oversize košili.

Inspirujte se dámskými opasky Špongr

Všechny dámské opasky značky Špongr zde >>

3) U materiálu opasku vsaďte na kvalitu a pečlivě vybírejte

Pásek je jeden z nejnamáhanějších doplňků v šatníku. Jeho materiál je denně v permanenci: stahuje, drží věci na místě, odírá se o oděv i sponu zapínání. Jak dlouho vám vydrží v bezvadném stavu záleží na tom, z čeho je vyrobený a také použité technologii výroby.

Laciné pásky z umělých materiálů jako polyuretan jsou tak trochu „doplňkovým fastfoodem“, u kterého poznáte rozdíl již po pár měsících nošení. Oloupaná a rozpraskaná koženka a eko kůže zakrátko nevypadají moc na úrovni. Z důvodu nízké životnosti nejsou opasky z umělé kůže příliš ekologickou a udržitelnou volbou.

U opasku, nejvíce ze všech doplňků, opravdu oceníte, když je vyrobený z pravé kůže, která jako jediná při častém používání zaručuje dlouhou životnost.

Na výrobu opasků se tradičně používá odolná hovězí kůže, která hodně vydrží a nošením získává na zajímavosti. Je dobré pohlídat si kvalitu materiálu. Vyhněte se doplňkům z lepené kůže vyrobené z několika spojených tenkých vrstev nebo tzv. štípenky. Tu si pro změnu můžete představit jako dřevotřísku ve světě kožených pásků. Chybějící integrita materiálu způsobí, že se vám po čase začnou opasky drolit či třepit na krajích.

Vlastní řada opasků Špongr vzniká v Čechách, zakládá si na tradiční výrobě a kvalitním zpracování „jako od sedláře“. Všechny pásky jsou zhotoveny z jednoho kusu silné hověziny, která nepopraská. Všechny barevné varianty jsou navíc z rubu a na okrajích ošetřeny speciálním lakem proti pouštění pigmentu, takže vaše světlé šaty nebo džíny budou v bezpečí.

TIP: Pro zvýšení životnosti o pásky nezapomeňte pečovat. Podle potřeby je otírejte vlhkým hadříkem a ošetřete například luxusním hydratujícím krémem na kůži od značky Collonil. Chcete, aby vám pásek dlouho sloužil bez ztráty kytičky? Pak si dejte pozor také při zapínání a rozepínání – nelámejte ho silou přes přezku. Zbytečné ohýbání může unavit materiál.

Dresscode_styly_oblekani

4) JAKOU ZVOLIT SPRÁVNOU VELIKOST OPASKU A JAK HO NOSIT?

Také vás číslování pásků trochu mate? Princip je jednoduchý. Udávaná velikost v centimetrech je velikost vašeho pasu v místě, kde nosíte opasek. Lišit se bude velikost pásku, který chcete nosit v pase a ten, který obléknete do oblíbených bokovek. Velikost (byť je to rozměr také v centimetrech) neznačí tedy celkovou délku opasku, na to si dávejte pozor. 

TIP: Pokud kupujete opasek jako dárek, můžete změřit obvod starého opasku – od spony k dírce, na kterou ho obdarovaný obvykle zapíná. A nebo můžete změřit kalhoty, do kterých opasek kupujete.

velikost-opasku-jak-zmerit

A jaká jsou základní pravidla, jak tenhle doplněk nosit?

  • Pásek byste měli zapínat ideálně na třetí dírku. Rozhodně nevypadá dobře, když už spona drží z posledních sil na poslední dírce. V této situaci je pak na řadě zvolit větší velikost opasku a nebo intenzivnější fitness režim.
  • Přesah pásku po zapnutí spony je nejčastěji 10–15 cm. Výrazně delší konec komplikuje nošení a překáží. Platí, že konec opasku byste měli zastrčit za první poutko kalhot.
  • Věděli jste, že délka opasku slouží jako měrka délky kravaty? Ta by mimochodem měla dosahovat na sponu pásku, ideálně ji lehce překrývat.
  • Opasek nikdy nenoste ke šlím. Oboje totiž plní stejnou funkci – držet kalhoty na místě. Pohlídejte si toto časté módní faux pas a nenoste je společně v jednom outfitu.

Leží vám v šatníku příliš dlouhý pásek? Zkrátit jej a vrátit ho do hry můžete i doma. Pokud má šroubek pod sponou, nebo odepínací sponu, tak to hravě zvládnete. Podívejte se na náš návod, jak na to.

Nevíte si přesto rady? Nevadí, nechte to na nás. Navíc, v případě, že jste pásek zakoupili u Špongra, rádi vám ho zkrátíme ZDARMA.

Jak vybrat ten pravý opasek už víte. Tak se kterým si uděláte radost?