Dnes prodejna OTEVŘENA pouze do 12:00 hod.

Dress code: Zvolte správné oblečení na společenskou událost

Víte, jak se správně obléci na ples, na svatbu nebo na promoci? Ne vždy je předepsaný dress code na pozvánce, přesto se očekává vhodný styl oblečení. Pokud nechcete způsobit módní i společenské faux pas, držte se těchto rad, které jsme rozdělili podle různých společenských událostí:

 

Jak se obléci na ples

Pozvánka vám napoví, na jaký typ plesu jdete a jak moc bude večer formální. Pokud není na pozvánce předem určený dress code, stačí mužům jednobarevný oblek, pánská společenská košile s dlouhým rukávem a kravata. Skoro netřeba zmiňovat, že nutností jsou čisté a vyleštěné boty. K dokonalosti to dotáhnete, když muž bude ladit s oblečením partnerky.

Na klasický ples si žena vystačí s pouzdrovými šaty, silonkami a lodičkami na podpatku s uzavřenou špičkou. Pokud žena sáhne po velké večerní toaletě, měla by šaty doplnit o rukavičky v barvě šatů a o lodičky na vysokém podpatku. Zapomenout by neměla ani na šperky a malou kabelku. Vhodným doplňkem, který zahřeje, ale také povýší róbu na luxusní model je kožešinová štola nebo kožešinové boa.

Pokud bude uvedený dress code, můžete se setkat s těmito pojmy, kterým ne každý rozumí: white tie, black tie, black tie creativ, smart casual, cocktail. Proto jsme jejich vysvětlení věnovali další článek: Dress code: Znáte druhy kodexu oblékání?

zena_v_plesovych_satech_s_kozesinou

 

Jak se obléct na svatbu

Ženy by při volbě barvy neměly zapomínat, že bílou by měla obléknout pouze nevěsta. Namísto bílých šatů zvolte například modré, červené, žluté nebo růžové šaty. Obzvlášť na svatbách v letních měsících jsou oblíbené pastelové barvy. Černé šaty naopak nejsou na svatbu příliš vhodné.

Co se týká délky šatů, mohou ženy zvolit formálnější dlouhé šaty nebo méně formální krátké šaty. Ty by měly být u dospělých žen přibližně v délce ke kolenům. Nemělo by se ovšem jednat o letní nebo plážové šaty, ale spíše o šaty společenské. Na jakékoli svatbě určitě nešlápnete vedle s jednoduchými koktejlkami. V případě, že je svatba v kostele, bude se hodit sako nebo pléd na případné zakrytí holých ramen.

Pánové mohou mít bílou košili a černý nebo tmavý oblek. Kalhoty muži doplní kvalitním koženým opaskem. Do obleku se hodí spíše užší, se šířkou 3 až 3,5 cm. Jestliže se jedná o neformální svatbu, není nutné mít kravatu či motýlka a první dva knoflíčky saka si můžete rozepnout. Do kostela musíte samozřejmě jít řádně upraveni. Úplně zapomeňte na polo trička a jiné neformální oblečení.

Tip: Důkladně si prostudujte pozvánku, někteří novomanželé chtějí mít svatebčany barevně sladěné.

Používaný dress code: black tie, summer chic, tenue de ville, semi formal.

obleceni_na_svatbu

 

Jak se obléct na promoci

Jedná se o formální slavnostní událost. Podle toho volte i oblečení. Žena neudělá špatně, když si oblékne šaty se zahalenými rameny v délce ke kolenům nebo kostýmek. Lépe se hodí jednobarevné šaty než květované vzory. K častým přešlapům patří dámy oděné do velké večerní či dlouhých plesových šatů nebo minišatů. Outfit žena doplní uzavřenými lodičkami a neměla by zapomenout ani na silonky v tělové nebo černé barvě.

Pánové by měli sáhnout po tmavém obleku (ideálně tmavě modrém nebo černém), jednobarevné, nejlépe bílé, košili. Nesmí chybět kravata nebo motýlek.

Uvedenými radami je dobré se řídit, ať už jdete na poromoci jako absolvent nebo jako host. Neformální oblečení na podobně slavnostní akci podle etikety nepatří.

Používaný dress code: smart casual, casual chic, business, semi formal.

pansky_oblek_s_kozenym_paskem

 

Jak se obléct do divadla/na muzikál

O tom, jak slavnostně se obléct, rozhoduje typ divadla a představení. Do malých komorních divadel a na představení malých alternativních scén stačí společenský oděv. Určitě si neberte džíny, sportovní oblečení a obuv. Pro pány je vhodný vycházkový oblek, vkusná košile a lze vynechat kravatu. Ženám se doporučují společenské šaty nebo koktejlky. Mohou mít i boty bez podpatku.

 

Do běžného divadla je pro pány ideální tmavý společenský oblek, jednobarevná košile i kravata nebo motýlek a tmavé šněrovací boty s černými ponožkami. Dámy zvolí polodlouhé šaty, koktejlky nebo kostým v decentních barvách. Sukně by měla sahat minimálně ke kolenům nebo těsně pod kolena. Jako obuv jsou vhodné společenské lodičky a kabelka typu psaníčko. Sandály se do divadla nehodí.

 

Na slavnostní premiéru do Státní opery nebo do Národního divadla by měly ženy vyrazit ve velké večerní toaletě. Pánové by si měli obléct perfektně padnoucí smoking s bílou košilí a motýlkem.

 

Používaný dress code: smart casual, casual chic, business, semi formal, black tie, black tie creativ, summer chic, tenue de ville, white tie, cocktail

obleceni-do-divadla 

Co si obléct na vánoční večírek

Některé vánoční večírky bývají tematické a podle toho zvolíte i styl oblečení. Na klasickou firemní party pro zaměstnance si neberte džíny a snažte se být o stupeň více elegantní, než když jdete běžně do práce. Nehodí se až příliš společenské oblečení nebo večerní róba.

 

Vhodné jsou koktejlky, ale nemusí být přehnaně slavnostní, záleží na povaze firmy nebo vaší pozice. Čím elegantněji se musíte oblékat do vaší práce, tím slavnostnější oblečení byste měli mít na večírku. Záleží i na místě konání. Jiné oblečení se hodí do luxusní restaurace a jiné do klasické hospody. Podle toho taky ženy zvolí výšku podpatků.

 

Pro dámy je vhodná sukně, krátké šaty nebo koktejlky. Velkou tašku by měly vyměnit za malou kabelku do ruky nebo psaníčko. Muži mohou zvolit neformální oblek nebo sako, ale třeba i košili se svetrem do véčka. Před večírkem je vhodné se jít domů převléknout a upravit. Zvolte oblečení, ve kterém se budete cítit pohodlně, abyste si večírek užili.

 

Co si obléct na pohovor   

Některé firmy jsou z hlediska dress codu velmi striktní. Muži v nich musí nosit do práce pouze oblek a ženy zase kostým. Jiné společnosti vyžadují alespoň určitý stupeň elegance. Existují i firmy, do kterých můžete v džínech, tričku a teniskách. Ty si ale na pohovor rozhodně neberte.

 

Pokud jdete na pohovor do firmy, o které nic moc nevíte, zkuste si prohlédnout jejich webové stránky a zjistit si o nich něco víc. Možná tam najdete fotografie z různých akcí a běžného provozu firmy. Prohlédnete si oblečení zaměstnanců i firemní prostředí. Záleží i na tom, o jakou pozici se ucházíte. U některých z nich může být oděv méně formální.

                                                          

Muž by měl vyrazit ve vkusném obleku, jednobarevné košili a kravatě. Ženy by se měly držet elegantního oblečení. Vhodné jsou jednobarevné šaty či sukně ke kolenům nebo pod kolena se sakem, mohou to být i společenské kalhoty s košilí. Volte decentní barvy i vzory. Pokud chcete zapůsobit, investujte do značkové kabelky, muži do značkové tašky. To samé platí o kvalitních botách. Vždy se snažte vypadat vkusně, upraveně a elegantně.

obleceni-na-pohovor 

Co si obléct k soudu

U soudu by určitě neměli muži podcenit význam obleku a ženy kostýmku nebo společenských šatů. Oblek by měl být tmavý, v odstínech, jako je černá, tmavě modrá nebo tmavě šedá. K tomu bílou košili a kravatu v decentní barvě. Nehodí se výrazné barvy a vzory. Jako obuv zvolte kožené polobotky a tmavé ponožky.

 

Ženy by měly zvolit kostým nebo polodlouhé šaty v decentních barvách. Sukně by měla sahat minimálně ke kolenům. Jako obuv jsou vhodné uzavřené boty nebo lodičky. Dámy by měly mít kabelku a muži tašku. Na batoh určitě zapomeňte.

Jak se obléct na pohřeb

Myslete na to, že se jedná o smutnou událost. Proto by jak ženy, tak muži měli volit střídmé oblečení v tmavých barvách bez výrazných doplňků. Pokud volíte jinou barvu než černou, držte se temných odstínů. Námořnická modrá, tmavě šedá, tmavě zelená a hnědá jsou dobrou volbou. Ve většině případů není dress code pozůstalými určen a při volbě vhodného oděvu se vychází z místních zvyklostí.

 

Pokud je dress code na akci určený například na pozvánce, musíme ho dodržet. Pokud ne, fantazii se meze nekladou. Určitě mějte na mysli povahu akce a pečlivě se na ni připravte. A nezapomeňte, co říká Ladislav Špaček. „Vždy je lepší být overdressed než underdressed“. Přeloženo do češtiny: „Lepší je být oblečený lépe, než nevhodně“.