Jak vyčistit semišové boty a oživit jejich barvu

Semišky. Legendární boty z broušené kůže slaví velký návrat. Uvidíme je letos v ulicích v podobě oblíbených balerínek, barevných tenisek i pohodlných loafer mokasínů. Obuv a doplňky z veluru či nubuku oživí svou zajímavou strukturou jakýkoliv outfit do práce i pro volný čas a snadno se kombinují. Jednu malou, malinkou skvrnku na své pověsti ale přeci jen mají. Pokud s nimi vyrazíte do mokra, ušpiníte je nebo ošoupete, máte malér. Dostat semišovou kůži zpátky do formy a udržet ji dlouhodobě v dobré kondici není úplně snadné. Sestavili jsme pro vás expertní rychlokurz, po kterém budou vaše oblíbené doplňky zase jako ze žurnálu. Jdeme na to?

cisteni-semisove-boty-osetreni

Co je semiš, velur, nubuk a jak se vyrábí?

Jestli chcete správně pečovat o své semišové boty a doplňky, je dobré rozumět tomu, jak se vyrábí. Nejlépe tak pochopíte specifika tohoto krásného přírodního materiálu.

Semiš je lidové souhrnné označení, které používáme pro broušenou kůži neboli vlasovou useň. Z hlediska výroby ale rozlišujeme následující rozdíly. Z rubu broušená kůže se nazývá velur. Výraznější struktura ho předurčuje k výrobě módních rukavic, bot nebo oblíbených kabátů z ovčí kožešiny, tzv. veluráků. Oproti tomu nubuk je typem usně broušené z líce. Tato povrchová úprava má jemný vlas a sametově hebký povrch. Obě varianty procházejí při výrobě mechanickým narušením, takže kůže je po opracování sice na dotyk příjemně měkká, hřejivá a prodyšná, výrazně se ale zvyšuje její náchylnost k promočení a zašpinění, protože do materiálu snadno pronikne voda. Je proto důležité, více než u výrobků z hladké kůže, dbát na preventivní impregnování. 

Impregnace: nejlepší přítel semišových bot 

Brali jste dosud impregnaci jako zbytečnou součást péče o boty, do které vás jen otravně nutí prodavačky při nákupu nových bot? Omyl. Správně vybraná impregnace na semišové boty je totiž klíčem k tomu, abyste je udrželi bez poskvrnky a usnadnili si budoucí péči. Obuv byste s ní měli ošetřit ideálně hned po zakoupení, ještě než své vysněné botky poprvé vyvětráte venku. Cílem je vytvořit na povrchu kůže ochranný štít, který zabrání proniknutí nečistot a vody. Ty totiž na semiš působí jako kryptonit na Supermana. Ošetřit je ale samozřejmě vhodné i střevíce, které máte ve svém botníku již řadu let a netrpělivě čekají na vykročení do další sezony.

Dejte si pozor, abyste zvolili přípravky určené speciálně na broušenou useň, mívají většinou lehčí nemastné složení a jsou bez vosku, aby neztmavovaly barevný odstín a zachovaly matný vzhled a strukturu kůže. Kvalitní impregnaci na kůži nabízejí například značky Collonil nebo Pedag, které využívají nejnovější technologie a spolehlivě ochrání vaše boty i další doplňky z choulostivé broušené kůže. Mezi bestsellery dlouhodobě patří impregnace Collonil Carbon Pro. Tenhle účinný sprej stačí aplikovat v jedné až třech vrstvách a máte na nějakou dobu vystaráno. Vytvoří na povrchu pevnou ale prodyšnou síť polymerních řetězců, díky kterým kapky vody i nečistoty sjedou z materiálu jako blesk. Ochranu v kombinaci s jemnou výživou najdete v bezbarvém spreji Pedag Rauleder, který zároveň oživí barvu a je bez obsahu toxických látek PFOS a PFOA. Po ošetření je potřeba povrch probudit k životu a vyčesat speciálním kaučukovým kartáčkem na velur a nubuk.

Jak vyčistit semišové boty

Vytáhli jste své semišové lodičky do práce, kecky na koncert nebo pohorky na túru a ty během náročné šichty schytaly nějaký ten zásah? Nevadí, vezměte si týden volna, pořiďte nejlepší arzenál výrobků a proste střevícové bohy o odpuštění. Jde se na čištění semiše. Nebojte, tak dramatické to nebude, i když u broušené kůže opravdu platí, že nejlépe se odstraňují skvrny, které nikdy nevznikly, takže nejlepší strategií je nosit je do sucha a vyvarovat se nepřízni počasí.

semisove-boty-letni-barva-osetreni

Jak odstranit ze semiše bláto a bahno

Takže jste běželi přes park, přes pole nebo řádili na festivalu a vaše boty teď mají vojenské maskování 3. stupně? Pozor na to, vlhké bláto může proniknout do materiálu a nevratně ho poškodit. Než se pustíte do jakékoliv větší záchranné akce, připomínáme, že to nejhorší, co byste mohli udělat, je promočit boty další vodou. Nechte proto bahno co nejvíce zaschnout, abyste ho mohli mechanicky odstranit. Na pomoc si vezměte nejlépe normální kartáč a nebo speciální kombi kartáč s mosaznými drátky na důkladné suché vyčesání. Na opravdu velké nečistoty povolejte do služby abrazivní kostku na broušenou useň, která „vygumuje“ a odrolí i zažrané skvrny. Pokud je potřeba, práci dokončete buď čistým hadříkem nebo houbičkou s čisticí a impregnační pěnou Collonil Carbon Complete, kterou v jednom kroku nejen povrch dočistíte, ale také naimpregnujete.

TIP: Na suché čištění okolo tkaničkových dírek nebo těžce přístupných záhybech u podešve použijte měkký zubní kartáček nebo menší perlonový kartáček speciálně na semišové usně.

Jak dostat ze semišových bot mapy od soli

Sníh a sůl, to je věčný příběh. Pokud bydlíte ve větším městě, flekům a nechtěným mapám od soli se na svých kožených kozačkách nebo pohorkách bohužel asi nevyhnete. Bílé cestičky na povrchu střevíců způsobuje vysrážený chlorid sodný. A i když internetové diskuze a babské rady tvrdí cokoliv, nehrajte si na malého chemika a nezkoušejte je odstranit octovou vodou. Běžný stolní ocet totiž obsahuje karamelové barvivo, takže byste zvlášť u světlých usní mohli způsobit více škody než užitku. Místo toho měkkým hadříkem lehce navlhčeným čistou vodou postupně vyčistěte celý povrch boty nezaměřujte se pouze na jednotlivé skvrny. Jen tak zůstane barva jednotná. Po řádném vyschnutí pak poslední zbytky vyzmizíkujte čisticí gumou s krepou Collonil Nubuk Box. Funguje dobře právě na jemné nečistoty strukturované kůže.

SOS: Co pomůže na mastné skvrny u veluru a nubuku?

Mastné fleky jsou zrádné na jakémkoliv materiálu, u veluru nebo nubuku riziko vynásobte dvěma. U čerstvé skvrny potřebujete odsát z kůže co nejvíce mastnoty. Existuje řada zaručených návodů, my ve Špongru ale doporučujeme nastrouhat klasickou školní křídu, zasypat zasažené místo a nechat 24 hodin působit. Měla by absorbovat přebytečnou mastnotu a vylepšit vzhled kůže. Na závěr prášek vysajte příručím vysavačem. Pokud to nezabralo na 100 %, nasaďte další osvědčené zbraně – do hloubky se dostane třeba suchá pěna Collonil Soft Cleaner, která na sebe naváže molekuly špíny a po zaschnutí ji stačí jednoduše vykartáčovat.

Jak ošetřit promáčené semišové boty

Voda a kůže nikdy nebudou nejlepší kamarádi, vlhkost může způsobit změnu tvaru boty, barvy a nevzhlednou kresbu. To platí pro hladkou useň i broušenou kůži. Vycpěte semišové boty suchými novinami a ty pravidelně vyměňujte. Střevíce můžete na závěrečné dosušení natáhnout na napínáky na boty z cedrového dřeva, které dále vtahuje dovnitř vlhkost. Nikdy nedávejte kožené boty na topení a netrapte je vysokou teplotou fénu, musí vyschnout pozvolna, aby se zachovala integrita materiálu. Na závěr nezapomeňte na vrstvu impregnace, která vás ochrání před problémy v budoucnu.

Jak obnovit zašlou barvu semišových bot

Máte rádi dramatické proměny před a po? Přesně takovou show umí s vašimi botami udělat moderní přípravky na dobarvení veluru a semiše, po jejichž ošetření je ani nepoznáte. Broušená kůže se jako každý přírodní materiál opotřebovává – barva bledne vystavením UV záření, špičky bot se okopou, používáním vznikají drobné škrábance. Pigmentované spreje a emulze fungují nejen jako pomyslný make-up na boty, který dnes výrobci nabízejí opravdu v mnoha barvách, ale díky příměsi impregnace chrání boty před zašpiněním a změkčují kůži. A jak je použít?

Barvu aplikujte v 1–3 vrstvách na suchý a očištěný povrch a nechte důkladně zaschnout. Poté vykartáčujte. Zatímco barevné spreje na velur a nubuk se hodí i na větší plochy jako jsou kozačky, kabelky a bundy, u emulzí na dobarvení oceníte přesnost aplikace třeba kolem okrajů bot. Emulze vám také dovolí lépe nasáknout povrch barvou. 

5 zásad péče o semišovou obuv

semisove-boty-zimni-barveni

  1. Impregnujte: hned po koupi a pak průběžně

Krok, který je v případě semišových bot, doplňků nebo kabelek naprosto nezbytný. Povrch semišové kůže je měkký a hřejivý, ale kvůli mechanické úpravě broušením také náchylnější na poškození vodou a nečistotami. Ihned po zakoupení výrobku aplikujte 1–3 vrstvy speciálního spreje nebo tekuté impregnace a při denním nošení impregnujte nejméně jednou za 3–4 týdny.

  1. Věnujte jim denní péči NASUCHO

Postarejte se o vaše semišové boty po každém nošení. Běžné nečistoty zvládnete odstranit kaučukovým kartáčem nebo gumovou abrazivní kostkou či krepovým kartáčkem, kterými vyčešete nánosy prachu a bahna. Kartáčování navíc oživuje materiál a vrací semiši jeho typickou strukturu.

  1. Velké čištění NAVLHKO: jedině se speciálními přípravky

Před každou impregnací je vhodné udělat velkou očistu, abyste přípravky aplikovali na perfektně odmaštěný povrch. Jediné čištění navlhko si můžete dovolit s profesionálními přípravky, neexperimentujte s vodou a ingrediencemi z kuchyně. Správnou volbou budou například lehká pěna Collonil Carbon Cleaning Foam nebo Collonil Soft Cleaner, které proniknou dovnitř, navážou na sebe molekuly špíny a účinně odstraní skvrny.

  1. Vyhněte se dešti

Všechny návody řeší následky, prevence je vaší strategií číslo 1. Semišové boty noste pouze do sucha a chraňte je před nepřízní počasí. Prodloužíte jim krásu i životnost. Pokud boty již promočíte, sjednejte nápravu, vycpěte novinami a nechte pozvolna proschnout.

  1. Vdechněte jim nový život barvou

Okopané špičky a vybledlá barva nejsou známkou punku. Oživte fazónu svých semišových bot pomocí speciálních barev na velur a semiš. Barevný pigment dodá svěží barvu, funguje jako vyživující kondicionér pro kůži a chrání materiál před vodou a špínou.

Nebojte se vynést letos semišové boty a doplňky a vykročte s nimi bez starostí do nové sezóny!