6 ověřených tipů, jak odstranit zápach z bot a spolehlivě mu předcházet

Vítají vás děti po příchodu z práce se zacpaným nosem místo s otevřenou náručí? Přátelé vás poslední dobou nezvou domů na návštěvu? Vašemu psovi slzí oči? Máme pro vás nepříjemnou zprávu. Pravděpodobně vám smrdí nohy… Sezona uzavřených bot je v plném proudu a tenhle problém dokáže mnohým z nás (doslova) otrávit život. Nebojte, přinášíme praktické tipy, jak vyzrát na nelibý zápach nohou a udržet vaše boty i společenský život zcela bez poskvrnky.

zápach z bot jak odstranit

1)  Péčí o nohy to začíná

Věděli jste, že chodidla jsou místem s největším počtem potních žláz? Za den zvládnou vyprodukovat až půl litru potu. Pocení nohou je přirozená záležitost, která se v určité míře týká každého z nás. Problém ale nastává, když se pot v uzavřených botách potká s teplem a bakteriemi. To jsou ingredience, na jehož konci vzniká nepříjemný zápach, který si nic nezadá s odérem dobře uleželého francouzského sýra. Pokud mu chcete dát navždy „au revoir“, musíte začít s pečlivou hygienou nohou. Odborníci doporučují omývat chodidla několikrát denně pomocí jemného kartáčku a antibakteriálního mýdla, a nohy pak pečlivě osušit. K omezení pocení můžete následně použít speciální antiperspiranty nebo peodoranty, které neutralizují kyselé prostředí a zamezují množení bakterií. Užitečná bude i pravidelná pedikúra, která z chodidel odstraní odumřelé buňky. Hlídejte si zdraví kůže, vlhko mají rádi plísně a různé ekzémy, které je již potřeba řešit účinnými prostředky z lékárny nebo návštěvou podologa.

TIP: Jestli nemáte možnost opláchnout si v práci nohy nebo vás extra neláká představa, že vás šéf překvapí s chodidly v umyvadle, pomozte si vlhčenými antibakteriálními ubrousky. Splní svoji funkci, osvěží vás a zabrání vzniku zápachu.

2)  Měňte si ponožky. Zn.: často

Divili byste se, jak moc je tohle kontroverzní téma. Spadá do stejné kategorie jako „jak často vyměňujete povlaky“ a „jak často perete podprsenku“. Vtipy o tom, že někteří opřou ponožky před dalším nošením do kouta, nevznikly jen tak. Takže pro pořádek: ponožky měňte denně a pokud trpíte na nadměrné pocení, tak i několikrát denně podle potřeby. Samozřejmostí by měla být výměna nošeného páru bezprostředně po sportu. Vlhkost mezi prsty totiž také přispívá k většímu tření a vzniku otlaků a puchýřů.

Ponožky se většinou vyrábějí ze směsi materiálů. Bavlna je sázkou na jistotu, protože je prodyšná a savá. Vyhýbat se ale nemusíte ani syntetickým příměsím – malý podíl polyesteru nebo polypropylenu zvyšuje pružnost a některé technologie přispívají k rychlejšímu odvodu vlhkosti.

TIP: Vychytávkou speciálně pro vás budou ponožky se stříbrem. Jeho vlákna působí antibakteriálně a regulují teplotu.

3)  Volte vhodnou obuv podle příležitosti i počasí. A střídejte ji

Šiju šiju si botičky, do sucha i do vodičky. Když tyhle verše Karel Jaromír Erben psal, evidentně neměl zkušenost s reklamačním oddělením (jakékoliv) značky obuvi. Tam vás totiž většinou čeká nemilé připomenutí, že vycházková obuv není módní obuv a tu vysoce módní obuv výrobci plánovali, že vynesete maximálně 2 hodiny jednou ročně na Ples v Opeře.  Pravdou ale je, že každá bota je opravdu konstrukčně i použitým materiálem určená na jinou dobu nošení a do jiných podmínek. Pokud zavřete nohy od rána v kozačkách, běžíte v nich po práci kalužemi na nákup a večer vyrazíte do víru velkoměsta, nemůžete se divit, že vás na konci dne čeká jistojistě tzv. zákopová noha. Odborníci doporučují boty střídat maximálně po 4 hodinách nošení. Pro optimální zdraví nohou i dlouhou životnost vašich střevíců si do práce pořiďte přezůvky, na sport noste specializovanou obuv z prodyšných materiálů a v případě deště zvolte vhodný model, který se jen tak nepromočí. Pravidelným střídáním párů významně snížíte zapaření i pravděpodobnost zápachu bot a také prodloužíte jejich životnost.

TIP: Stejně jako je vhodné rozlišovat obuv pro různé příležitosti, respektujte i péči podle materiálu. Existují speciální řady péče určené na tenisky, přípravky na ošetření semiše, veluru a nubuku a samozřejmě pěny, krémy a emulze, které si poradí s čištěním a ochranou přírodní kůže.

4)  Starejte se o boty správně

Pokud řešíte, jak se zbavit zápachu z bot, jistě jste již vyzkoušeli všechny babské rady. Dezinfekce alkoholem. Nasypání jedlé sody do bot na pohlcení zápachu. Čištění octovou vodou. Gratulujeme, jste na nejlepší cestě k tomu, abyste si způsobili kožní problémy a připravili své boty na rychlou cestu do popelnice. V dnešní době se opravdu vyplatí použití profesionálních přípravků, nevhodná domácí péče může způsobit nevzhledné skvrny nebo rozlepení bot.

Ve chvíli, kdy už jsou vaše boty „prosáklé potem“, pomůžou vám specializované prostředky na mytí bot. Moderní čisticí pěny, krémy nebo emulze důkladně odstraní zbytky soli, nečistot i potu a jsou šetrné i k výrobkům z kůže. Vezměte si na pomoc kartáčky nebo nanášecí houby, které zajistí optimální proniknutí přípravků do materiálu.

Pravidelně čistěte textilní stélky uvnitř boty, které jsou nejvíc náchylné na kontakt s potem. Perte je buď jemným přípravkem v ruce nebo v pračce na 30 stupňů bez použití aviváže. Před navrácením do bot je vždy nechte dokonale proschnout. Hygienickou variantou je pořídit si speciální jednorázové vložky do bot proti zápachu. Bývají parfemované a můžete je měnit podle potřeby.

Nezapomeňte také na vyživení pečujícími krémy či balzámy a impregnaci bot. Jen tak zabráníte proniknutí vlhkosti dovnitř boty. Dnešní přípravky fungují jako ochranný štít proti vodě i nečistotám zvenku a zároveň zachovávají prodyšnost obuvi.

5)  Dejte pozor na mokré boty

Důležitá rada, která si zaslouží vlastní odstavec. Mokré boty a vlhké ponožky jsou v boji proti zápachu bot nepřítelem č.1. Vracíme se zase na začátek – teplo a vlhko jsou ideálním prostředím na množení bakterií, které jsou původcem nechtěného odéru. Po čištění dopřejte svým botám minimálně 48 hodin na důkladné vysušení. Proces neurychlujte fénem, ani topením – na materiálu můžou vzniknout mapy a vysokou teplotou narušíte lepené spoje. Po denním nošení boty co nejvíce otevřete, aby měly šanci přirozeně vyvětrat. Pozor také na vlhké ponožky ze sušičky, po kterých saháte v ranním spěchu. Tahle volba totiž nebude mít libý konec.

6)  Voňavá tečka na závěr: deodoranty a spreje do bot jako prevence

Stejně jako parfém, deodoranty a odstraňovače zápachu jsou poslední třešničkou na dortu, která zakončí celkovou péči o vaše chodidla a boty v bitvě o voňavější zítřky. Profesionální přípravky značek Collonil a Pedag mají v nabídce bestsellery, které zdaleka předčí obyčejné spreje z drogerie. Jako první pomoc na rychlou eliminaci zápachu slouží tzv. neutralizéry pachů. Mezi nejprodávanější patří odstraňovač zápachu Collonil Breeze s vůní čerstvě vypraného prádla, jehož speciální složky na sebe vážou a blokují molekuly pachů. Použít ho kromě bot můžete i na oblečení, bundy, sportovní tašky nebo jógamatky. Klasickou volbou je Collonil Carbon Lab Odor Cleaner. Účinný aerosol využívá patentovanou německou technologii s aktivním uhlíkem.

Pokud hledáte malý šikovný deodorant do bot, který můžete mít jako zálohu třeba v šuplíku v práci, zvolte sprej Collonil Boom Fresh. Tenhle mechanický osvěžovač s přírodní vůní mentolu a máty neobsahuje hnací plyny, můžete ho tedy diskrétně použít během dne i v místnosti, aniž byste dohnali celou kancelář k nucené evakuaci. Další vhodnou eco-friendly volbou, tentokrát s jemnou svěží vůní, je třeba antibakteriální Pedag Active Fresh. U přírodních přípravků obecně můžete mít jistotu, že jsou velmi šetrné a nezávadné. Díky tomu jsou univerzální a bezpečné pro různé účely. Například antibakteriální sprej Shoe Deo od značky Pedag s vůní limetky můžete využít také jako dezinfekci rukou.

To je úleva, že? S naším návodem se vy i vaši blízcí budete moci bezpečně nadechnout (jenom) vůně jara a vykročit bez obav do nové sezóny.