Jak vybrat správnou peněženku: slaďte funkci i styl

Peněženka je oblíbený doplněk, který zaručeně najdete v každé kabelce nebo pánské tašce. A nejedná se o žádnou novinku, různé podoby mošniček ladili ke své tóze už staří Řekové a Římané. Ačkoliv se v průběhu času měnil vzhled i obsah a třeba typický obdélníkový tvar získala peněženka až s příchodem papírových bankovek, jedna věc zůstala. I dnešní výrobky spoléhají na osvědčenou kvalitu materiálu, mezi nejžádanější dámské i pánské modely stále patří ty z pravé kůže. Nabídka je široká a my vám poradíme, jakou peněženku vybrat, aby co nejlépe splnila očekávání a doladila váš styl.

penezenky

 

Pánské peněženky: vítězí univerzálnost a praktičnost

Šrajtofle, prkenice, portmonka. Peněženka má sice plno jmen, ale přiznejme si, že pro většinu mužů tím její zajímavost končí a výběr není událostí, co by jim nedala spát. Novou často hledají, až když z té staré padají mince, a nákup chtějí mít rychle za sebou. Čest výjimkám. Obvykle je to pro pány navýsost praktická záležitost a body navíc peněženka sbírá, když se do ní vejde potřebná hotovost i karty, dlouho vydrží a jeden model padne ke všemu. Mezi bestsellery se proto stabilně drží pánské kožené peněženky v univerzální černé barvě nebo odstínech hnědé.

Pánská peněženka si během svého používání zažije své: je často nacpaná do zadní kapsy kalhot, pohozená na palubní desce, kapsičky naplněné na maximum. U mužů je v denní permanenci stejně jako u žen kabelka. Proto je alfou a omegou hlavně odolnost materiálu, ze kterého je vyrobená. Modely z kvalitní silné hověziny jsou na tuhle náročnou misi dokonale připravené. Svojí trvanlivostí se osvědčily například peněženky z řady Cosset Komodo, které vydrží roky v bezvadném stavu.

Dále se vyplatí řešit členění a funkce peněženky. Na velikosti sice záleží a je možné vybírat z nabídky malých, středních i velkých peněženek, to nejdůležitější ale najdete uvnitř. Dostatečný počet kartových a dokladových přihrádek pomůže udržet pořádek i těm, jemně řečeno, nejroztržitějším. Stojí za to si také pohlídat, zda má peněženka kapsu na drobné, od které některé modely již upouští. A jestli chcete nositeli dopřát pocit filmového hrdiny ze starého Hollywoodu, který při nejbližší příležitosti vytáhne svazek bankovek, pořiďte mu variantu malé peněženky se sponou, tzv. dolarovku.

Muži, kteří se nebojí výraznějšího extravagantního designu, se s výběrem můžou odvázat. Netradiční stylové kousky značky Lagen zaujmou na první pohled, své si zde najdou i fanoušci národního týmu nebo třeba milovníci rychlých kol.


TIP: Chcete vyřešit problém světového významu, který je jablkem sváru v mnoha domácnostech? Ano, řeč je o otlačeném obdélníku u kapsy kalhot. To magické slovo, které hledáte, je ETUE. Praktická řidičská taška je geniálním řešením, když nechcete kvůli peněžence neustále nosit batoh či aktovku. Do této malé kabely s odepínacím uchem na ruku, se majiteli kromě peněženky pohodlně vejde mobil, doklady i psací pero. Mezi nejoblíbenější modely patří například černá etue značky Hexagona.

 

Dámské peněženky: módní kousky i prémiové modely do sbírky

Pro dámy je peněženka nezbytným doplňkem v jejich módní hře, který střídají podle nálady a outfitu. Stejně jako není možné mít moc bot nebo kabelek, nemůžete mít nikdy ani příliš mnoho peněženek. Taková jsou pravidla rovnice. Myslí na to i výrobci, proto v nabídce dámských peněženek najdeme širokou škálu stylů a pestrých barev. Kromě klasiky nechybí třeba růžové, modré nebo červené peněženky. Rudá je navíc podle čínské filozofie barvou, která přitahuje peníze, přináší bohatství a hojnost. A zcela prakticky, výrazně barevnou peněženku najdete snadno i na dně velké kabelky. Win-win.

20583-4_spongr-2111-u-cv-5ezenka-carmelo--filename

Velká dámská kožená peněženka Carmelo 2111 U Red červená - Špongr.cz (spongr.cz)

Dámy vědí, že do společnosti se psaníčkem nebo malou crossbody taštičkou přes rameno nebude velká kasírka na peníze evidentně to pravé ořechové. Malé peněženky jsou ideální do kabelky, kde je to s místem na knop a je potřeba umístit ještě mobil, parfém nebo rtěnku.

Na běžné nošení se ale není třeba omezovat. Velké peněženky jsou takovým centrálním mozkem každé dámské kabelky. Vejdou se do ní všechny věrnostní kartičky, slevové kupony, paragony nebo třeba fotografie dětí či nejbližších. Některé rafinované modely splní funkci 2 v 1 – peněženky i efektního psaníčka, které poslouží, když vyběhnete bez kabelky na rychlý nákup.

Pokud jde o vzhled, výběr je pestrý a fantazii a vkusu se opravdu meze nekladou. Módní peněženky na každodenní nošení si můžete vybrat například u značky Carmelo. Najdete tu výrazné lakované modely, peněženky s designem krokodýlí kůže nebo třeba hravé kousky s motýlky, které rády unosíte v letních měsících.

Pro náročné ženy jsou určeny luxusní modely značek Cosset nebo Hajn. Tyhle prémiové peněženky se vyznačují nejen elegantním atraktivním designem, ale hlavně tím nejkvalitnějším materiálem, který jim propůjčuje odolnost a dlouhou životnost. Jsou vyrobené z nejlepší lícové hověziny a jsou perfektně ušité.

Značka Hajn navíc reprezentuje tradiční českou výrobu, která vyrábí v menších sériích, takže peněženky s tímhle retro stříbrným logem jen tak u někoho neuvidíte a budete zaručeně originální. Výrobce nadto poskytuje na své modely prodlouženou 4letou záruku.


TIP: Aby peněženka vypadala dlouho jako nová, věnujte jí správnou péči stejně jako ostatním výrobkům z pravé kůže. Při čištění na kůži nikdy nesmí přijít voda, která by pro materiál byla polibkem smrti a zanechala nevzhledné mapy. Pořiďte si speciální čisticí přípravky. Například jemnou pěnu Collonil MyBags, kterou využijete i při péči o koženou kabelku.

 

Kožená peněženka: dárek, který potěší každého

20442-1_premiova-penezenka-secrid-s-rfid-ochranou-luxusni-kousek-promysleny-do-posledniho-detailu

Kožená peněženka SECRID PREMIUM Miniwallet Dusk Bordeaux bordová - Špongr.cz (spongr.cz)

Pokud bychom vyhlašovali cenu o nejuniverzálnější dárek, peněženka by určitě stála na bedně. Využije ji opravdu každý a pokud se budete držet základních pravidel, nemůžete šlápnout vedle.

Neznáte do detailu vkus obdarovaného? Tak zapomeňte na divočinu a držte se klasiky. Ideální budou luxusní kousky z řady Cosset nebo cenově dostupnější modely z řady Segali.

Jestli hledáte něco pro manažery, kteří mají opravdu, ale opravdu všechno, zkuste zabrousit do hi-tech koutku. Zajímavou volbou jsou minimalistické kožené peněženky SECRID, které jsou vybaveny tzv. RFID technologií. Nejen, že dobře vypadají a nezaberou moc místa, ale hlavně využívají patentovanou technologii ochrany, která zamezí nežádoucímu zneužití dat při placení kartou.


TIP: Chcete se dozvědět více? Podrobného průvodce, jak vybrat peněženku s RFID technologií, naleznete v našem článku „Tak trochu jiná peněženka“.