Jak změkčit kůži aneb království za pohodlné boty

zmekceni-kuze-boty

Kožené boty, to je pohádka! Kouzelný pocit z dobrého nákupu a nošení vám může zkazit temná síla, která dokáže potrápit nejednoho hlavního hrdinu. Ano, ano – tvrdá useň.

Kvůli téhle kletbě můžete první týdny v nových kožených botách trpět. Nedostatečně opracovaná hrubá kůže čerstvě z výroby je totiž nepoddajná a na nohách způsobuje zcela nekrálovské otlačeniny a puchýře. Nejnáchylnější jsou k tomu boty z hladké usně.

Druhá kletba se na vás snese, pokud svým starším koženým botám nevěnujete správnou péči. Kůže je přírodní materiál a když se o ni pravidelně nestaráte, ztvrdnutím a zmenšením vás můžou překvapit i lodičky nebo mokasíny, které jste po roce vytáhli z botníku. A to i když jste v nich loňskou sezonu protančili večery.

A do třetice, kožené boty vám ztvrdnou po promáčení. V tomhle případě totiž vlhkost nepůsobí jako živá voda v pohádce od Erbena. Kůži nevzkřísí, naopak – vysušuje ji, zbavuje elasticity a jako dárek, o který jste nežádali, se můžou objevit mapy.

Nemusíte umět kouzlit, abyste dokázali změkčit kožené boty. Správný postup, kvalitní přípravky a trpělivost se vám královsky odmění. Přečtěte si naše tipy na změkčení kůže (nejen) bot a vaše pohádka bude mít dobrý konec.

 

1)    Čistotou musí zářit jako hrnec zlata

Pokud jsou vaše kožené boty zablácené jako střevíce čeledína, nemůžete čekat, že budou ve skvělé kondici. Základem je před použitím jakékoliv péče boty očistit. Vyhýbejte se vodě, k odstranění těch největších nečistot vezměte kartáč a vlhký hadřík s jemným mýdlem nebo speciálním přípravkem na čištění kůže. Nezapomeňte boty důkladně osušit.

♔ TIP: Profesionální přípravky vám ulehčí boj i s budoucími nečistotami a připraví povrch na další péči. Čisticí gel určený speciálně na kůži ji nádherně zvláční, oživí barvy a přirozeně impregnuje. Po tomhle zázraku můžete sáhnout i v případě broušené usně.

 

2)    Ošetřete je tukem a zlomíte kletbu

Tím nejlepším, co pro své kožené boty z hladké kůže můžete udělat, je ošetřit je speciálním olejem nebo přípravkem na bázi tuku. Materiál se díky tomu změkčí, kůži dodáte nový šmrnc a oživíte barvu. Profesionální balzám Collonil Nilfett vyživuje a zvláčňuje citlivé usně, obsahuje přírodní rostlinné oleje a šťávy z tropických stromů.

Pokud chcete zabránit promáčení vašich kožených bot, vsaďte na impregnaci. Popelce přišli na pomoc holoubci, vám zase včelky. Respektive včelí vosk, který odpuzuje vodu a spolu s pečujícími oleji se postará o to, aby vaše kožené boty přežily bez úhony i stoletou vodu. Zkusit můžete balzám s včelím voskem nebo lanolinem Jaroslav Marcel nebo Impregnační tuk Collonil Lederfett. Ten i další profesionální produkty kůži změkčí, ale zanechají ji prodyšnou a nohy budou stále dýchat. Ano, takže pořád budete moct bez úhony zout boty, až budete zkoušet princův střevíc.

♔ TIP: Hladká useň dostala do vínku snadnou údržbu, a vy máte na výběr z široké škály výrobků. Ale pozor, zcela jiný příběh vypráví boty nebo doplňky z broušené velurové či lakované kůže. Speciální povrch vyžaduje aristokratické zacházení, k vyživení použijte třeba přírodní emulzní kondicionér, který je vhodný na všechny druhy kůže.

 

3)    Počkejte tři dny a tři noci

Zázraky se nedějí na počkání. Nemusí to být tři noci, ale pár hodin tomu dejte. Jde o to nechat oleje a ošetřující tuky pořádně vsáknout, aby se kůže vyživila. Urychlit to můžete teplem, třeba z fénu na vlasy. Po nakrémování je vyleštěte hadříkem z mikrovlákna nebo jelenicí. Nejenom, že odstraníte přebytečný přípravek, ale zároveň ho zatřete do povrchu, znásobíte ochranné vlastnosti a dodáte lesk. Boty budou zářit jako královské klenoty.

 

4)    Popelčiny tajné tipy na roztažení kožených bot

Kdyby ta Popelka správně nepečovala o svoje kožené boty, střevíce by neobula, na ples neodjela a my bychom si dnes asi vyprávěli úplně jiný konec. Nejjednodušším způsobem, jak roztáhnout kožené boty, je postupné nošení. Díky teplu se kůže přirozeně přizpůsobí tvaru vaší nohy. Nazujte každý den boty na chvilku na nohy. Když je budete nosit hlavně odpoledne a večer, kdy je noha kvůli námaze přirozeně větší, za nějaký čas boty samy povolí.

Proces můžete urychlit u zdroje tepla, třeba pomocí fénu (nebo pokud bydlíte na zámku, tak klidně u ohně). Oblékněte si do bot tlusté ponožky, boty nahřejte teplým vzduchem a skočte si svůj oblíbený tanec.

Nebo vyzkoušejte vycpání střevíců vlhkými novinami – kůže se při odpařování přizpůsobí novému tvaru. Pokud nedůvěřujete babským radám, pořiďte si profesionální nástroje na roztahování bot. Dřevěné napínáky obuvi jsou k dispozici ve specializovaných prodejnách a postupným zvětšováním nástavce dosáhnete požadované změny.

zmekceni-kuze-pomucky 

♔ TIP NA KONEC: Jestli vaše botky mají už nějaký ten příběh za sebou a jsou ošoupané, sáhněte po barevných krémech nebo sprejích. Na dobarvování veluru nubuku nebo semiše použijte barevný impregnační spreji nebo emulzi, stopy času na hladké kůži zakryjete kvalitními barevnými krémy, které vdechnou vašim botám nový život. Rady pro ošetření a změkčení kůže využijete i u dalších výrobků jako jsou kožené bundy, tašky, rukavice nebo třeba kožené pohovky.

Zazvonil zvonec a pohádce nepoddajné kůži je konec!