Jak čistit a pečovat o pravou kůži?

Ať už máte kožené boty nebo koženou bundu, vždy je dobré vědět, jak se o tyto kožené výrobky starat tak, aby vám dlouho sloužily. Pravá kůže je trvanlivý materiál a při správné péči vám bude dělat radost po mnoho let. Používáním kůže měkne a stává se příjemnou na omak i na oko. Některé druhy kůže získávají s léty žádoucí patinu (mírný opotřebený vzhled). A právě pro tyto vlastnosti lidé kůži milují. Připravili jsme pro vás stručný návod, jak se o kožené výrobky (především boty a bundy) profesionálně postarat.

spongr_ako_cistit_pravu_kozu_a_pecovat_nu

Pravidlo č. 1 – Impregnace jako preventivní ochrana

Každé nové kožené boty i novou koženou bundu před prvním použitím naimpregnujte. Impregnování pomáhá chránit kůži před vniknutím nejen vody, vlhkosti, ale i různých suchých i mokrých nečistot. Jestliže není kůže naimpregnovaná, vpije se do ní cokoliv, a pokud to není čistá voda, zanechá to viditelné následky. Zvláštní pozornost věnujte velurovým a nubukovým kůžím, které jsou méně odolné proti vodě i nečistotám, proto výrobky z těchto vlasových kůží impregnujte pravidelně a preventivně.

 

Jak impregnovat?

Na kožené boty doporučujeme nastříkat dvě vrstvy impregnace, stejně tak na koženou bundu. Koženou bundu impregnujeme pečlivě v oblastech, kde dochází k většímu mechanickému namáhání a které jsou vystavené povětrnostním vlivům počasí (takže ramena, rukávy, boky). Naneste jednu vrstvu impregnačního nástřiku, nechte zaschnout a poté proveďte další nástřik. Nechejte vyschnout a vyčichnout na dobře větraném místě alespoň 24 hodin. Pamatujte na to, že pokud nepoužíváte organickou impregnaci, provádějte impregnování nejlépe venku.

 

Co impregnovat?

Impregnovat byste měli především kožené boty a kožené bundy. Kožené kabelky, peněženky nebo opasky není nutné impregnovat, protože nedochází tak často ke styku s vodou. Bez obav využijete impregnaci i na jakoukoliv textilní obuv a na veškeré outdoorové oblečení s membránou, boty a stany.

 

Jak často impregnovat?

Impregnační nástřik není trvalý a musí se čas od času zopakovat. To sami poznáte, když kapky vody po botách nestékají a vpíjí se, je načase zopakovat proces impregnování. Platí, že čím častěji boty nosíte, tím častěji impregnujte. Preventivně nanášejte impregnaci alespoň jednou ročně.

 

 

Pravidlo č. 2 – Čištění a pravidelná péče pro dlouhodobě perfektní vzhled

Zde bychom již na začátku měli oddělit péči o hladkou useň a péči o vlasové usně. Mezi vlasové usně řadíme velurové, broušené nebo nubukové usně. Prakticky jsou to všechny zdrsněné kůže. Vlasové usně vyžadují naprosto odlišný způsob údržby a nikdy se na ně nesmí použít jakékoliv krémy a balzámy.

 

Péče o hladkou useň

Kožené boty z hladké kůže mechanicky očistíme kartáčkem. Na čištění můžeme použít speciální pěnu a houbičku. Necháme oschnout. V případě, že objevíte nějaké poškození barvy nebo povrchu (např. škrábanec), použijte speciální krycí barevný krém v odstínu usně. Pokud je barva v pořádku,  boty vyživí nejlépe bezbarvý krém např. Collonil Silicon Polish nebo mastný balzám jako je Collonil Nilfett nebo legendární Lederbalsam Jaroslav Marcel. V naší nabídce najdete i organické přípravky na kůži. Na závěr rozleštěte boty kartáčem z koňských žíní a naimregnujte.

 

Péče o vlasové usně (velur, nubuk, semiš)

Kožené boty z velurové kůže očistěte speciálním kartáčem na vlasové usně. Hůře odstranitelné nečistoty vygumujte speciální gumou. Pokud jsou boty mírně vyšísované a potřebujete obnovit barvu, použijte Collonil Nubuk Textil v bezbarvém podání, který vytáhne barvu na povrch. Pokud jsou boty hodně vyšísované, dobarvíte boty stejným přípravkem Collonil Nubuk Textil ale v potřebné barvě. Alternativně můžete použít Pedag Rauleder Pflege, popřípadě Collonil Nubuk+Velours sprej,  který je zároveň impregnační. Perfektní přípravek pro vlasové usně jsme našli v Pedag Perfect Finish sprej, jenž vašim botám dodá krásný sametový lesk. Jeho použití je ideální, pokud vaše boty nepotřebují dobarvení a nebo pokud jsou již dobarvené, dokončí finální úpravu obuvi. Na závěr se hodí také použít kvalitní a účinnou impregnaci.

 

Pokud nemáte dostatečné zkušenosti s údržbou pravé kůže, může být zpočátku dost náročné určit správný postup a přípravek. Rádi vám poradíme za všech okolností. Nebojte se zeptat.