Jak na čištění a opravy kožené sedačky, aby byla stále ozdobou interiéru?

Elegantní, stylová a nadčasová.  Kožená sedačka je jako George Clooney mezi nábytkem. Je to klasika, která má šmrnc a při správné péči vypadá zachovale, i když už má leccos za sebou. Je to kousek luxusního nábytku, který pozvedne každý interiér a zapadne do skládačky tradičního okázalého stylu i minimalistického zařízení.

kozena-sedacka-cisteni-udrzba

Kůže je přírodní materiál, který časem neztrácí na kvalitě. Naopak, používáním získává povrchová kresba na zajímavosti a patina umocňuje jedinečný vzhled výrobků. Pravá kůže je silnější a odolnější než její látkové alternativy a pokud se o ni staráte, její životnost je téměř neomezená. Proto se výborně hodí na vysokozátěžové výrobky – sedačky nebo boty,  které používáte denně. V tomto ohledu je kůže daleko výhodnější a ekologičtější volbou než jakékoliv jiné materiály. Je skvělou variantou pro astmatiky a lidi trpící alergiemi. Dobře se čistí, nedrží se v ní prach a je hypoalergenní.

Jak tedy pečovat o koženou sedačku? Jak ji vyčistit a opravit v případě poškození? Přečtěte si naše tipy, jak na to.

 

Impregnace kožené sedačky vám (doslova) zachrání kůži

Koupě kožené sedačky bývá pro většinu lidí investice. Týdny jste ji okukovali za výlohou nebo virtuálně v e-shopu, vybírali odstín kůže a model. Slovo dalo slovo, jeden klik vedl k druhému a teď ji máte doma. Aby vám dobře sloužila, je potřeba dopřát tomuto prémiovému kusu nábytku správnou péči ještě před prvním použitím. Tenhle krok nepodceňujte a materiál ošetřete přípravkem, který ochrání vaši pohovku proti vodě, nečistotám a skvrnám.

To, co potřebujete, jsou impregnační spreje. Například přípravek Collonil Carbon Pure je jednou z nejlepších karbonových impregnací na trhu, která díky speciálním polymerům vytvoří na povrchu spolehlivou ochrannou vrstvu. Navíc je bez hnacích plynů, takže je bezpečná pro použití v interiéru. Zvolit můžete také přípravek Collonil Leather Classic určený přímo na kožené sedačky. Ten materiál krásně vyživí a sjednotí – navíc díky velkému balení dlouho vydrží.

Impregnace posiluje odolnost kůže, ochrání před vyblednutím barvy působením slunečních paprsků a zabrání vsáknutí vody a nečistot. Ano, je ideální přesně pro vás všechny, kteří si k oblíbenému seriálu berete na pohovku sklenku vína a něco dobrého na zub.

Tip: Většinu impregnací musíte nechat působit 12–24 hodin, abyste zajistili úplné vyschnutí kůže a správnou účinnost ochranné vrstvy. Naplánujte proto tuto proceduru ideálně večer, aby kůže mohla přes noc odpočívat.

 

Péče o koženou sedačku: denní údržba, pravidelné čištění a extra opravy

Cena nové kožené sedačky není právě nejnižší, pořídit si takový kousek a nestarat se o něj by bylo stejné, jako si koupit Ferrari a lít do něj starý kuchyňský olej. Ošetření kožené sedačky vám nezabere příliš času a postaráte se o to, že vám nábytek bude dlouho sloužit a dobře vypadat.

cisteni-kozene-sedacky

Pravidelná denní údržba a prevence ušetří starosti v budoucnu

 V běžném provozu se na povrchu kůže zachytávají částečky prachu, drobky nebo zvířecí chlupy. Je proto dobré každý den pohovku vysát třeba příručním vysavačem nebo vymést košťátkem. Pokud se na povrch dostanou tekutiny nebo vlhká špína, mějte po ruce hadřík, kterým je okamžitě otřete a zamezíte nejhoršímu. Povrch vaší nové sedačky si také příliš nerozumí s ostrými předměty. Myslete na to, než na ni pustíte zvířecí miláčky s neostříhanými drápky nebo děti s nůžkami a chutí tvořit.

 

Jak vyčistit koženou sedačku z hladké usně?

Alespoň jednou za měsíc dopřejte své pohovce důkladnou očistu. Hladká kůže je jednodušší na údržbu, měli byste ale dodržet pár pravidel. Zapomeňte na kbelík s jarem, který je receptem na nevzhledné mapy. Pomozte si speciálními přípravky na hladkou kůži. Po mechanickém očištění viditelných nečistot na povrch jednoduše nastříkáte čisticí pěnu, kterou pomocí čistého hadříku nebo čisticí houbičky vetřete do kůže. Po zaschnutí vyleštíte a máte hotovo. Aktivní látky nejen čistí, ale i vyživují materiál do hloubky. Ten pak působí celistvě na pohled a zůstává měkký na dotek.

 

Jak vyčistit sedačku z broušené kůže?

Pořídili jste sedačku z veluru, nubuku nebo semiše? Stylové kousky z těchto materiálů zaujmou zajímavou strukturou a designem. Údržba povrchu, který byl pro efekt mechanicky upravený, si ale žádá své. Nečistoty nejprve odstraňte nasucho kartáčem s měkkými štětinami. Pokud potřebujete z kůže dostat mastné fleky nebo větší špínu, můžete zkusit speciální čisticí kostku, která funguje jako šetrná „drátěnka na kůži“. Její řídká buněčná struktura jemně ale účinně odstraní i zaschlé nečistoty.

Pro čištění je potřeba zvolit speciální přípravky na broušenou kůži. Používají se tzv. suché pěny, které velur, nubuk nebo semiš nepromáčí, ale speciální částečky proniknou dovnitř a navážou na sebe špínu. Přípravky jako např. Collonil Soft Cleaner  jsou navíc univerzální, hodí se k šetrnému čištění i dalšího nábytku jako jsou křesla, textilní podsedáky židlí nebo vaše oblíbené semišové boty. Pěnu nanesete na suchý nebo mírně zvlhčený povrch – postačí vám buď klasická houbička na nádobí nebo si můžete pořídit speciální čisticí a nanášecí houbu z přírodního materiálu, která absorbuje optimální množství přípravku a dlouho vydrží.

Po vyčištění nezapomeňte znovu aplikovat impregnaci a povrch „oživit“ vykartáčováním.

 

Jak opravit koženou sedačku?

I když s nábytkem zacházíte jako v rukavičkách a dáváte si pozor, jednou se stejně objeví. Škrábance, odřeniny a vrypy na vaší kožené pohovce. Co s tím? Pokud se jedná pouze o estetickou vadu, poškození nenarušila integritu povrchu a ten drží stále pohromadě, můžete zkusit přípravky, které sjednotí barvu. Jestli řešíte roztrženou sedačku, větší praskliny nebo třeba propálené kolečko od cigarety, je na místě vyhledat čalouníka nebo odborníka na opravy a činění kůže.

Poškození na pohovkách z hladké usně můžete zakrýt pomocí barevných krémů, které se obvykle používají na boty. Vyberte třeba z řady Collonil Silicon Polish, která nabízí barevné krémy na bázi silikonu. Jejich výhodou je, že nepouští barvu a kromě barevné korekce povrch naimpregnují.

Na oděrky a škrábance u nábytku z vlasové usně si pořiďte speciální arzenál. K zakrytí se hodí emulze určené k použití na velur a textil jako přípravky Collonil Nubuk+Textile, které dodají pigment a ochrání povrch před znečištěním. U této řady můžete vybírat z široké barevné škály. Barvu volte co nejblížší vaší pohovce, případně nejbližší světlejší odstín. Na zapracování přípravků se hodí nanášecí houbička, zbytek krému nebo gelu setřete suchým hadříkem a povrch zdrsněte kartáčem.

 

Veškeré postupy a přípravky můžete využít i na ostatních výrobcích z kůže – oblečení, botách i doplňcích. Při správné péči vám věci budou dělat radost velmi dlouho. Ale nezapomeňte – kůže je přírodní materiál, který stárne s vámi a drobná opotřebení, kresba a změna barvy nejsou na závadu. Naopak, dodávají jí na charakteru a zajímavosti.