9 rad, jak pečovat o kožešinové výrobky

jak_skladovat_kozesinove_vyrobky

 

Kožešinová sezóna klepe na dveře v listopadu. Pokud uvažujete o koupi vašeho prvního kožešinového kousku, nebo již nějaký doma máte, měli byste vědět, jak se o produkty z pravé kožešiny starat. Přinášíme vám tyto rady, aby vám kožešina dlouho vydržela jako nová.

 

1. Voda na kožešinu nepatří.

Zasněženou nebo mírně zmoklou kožešinu lehce vyklepejte a nechte volně uschnout při pokojové teplotě. Trocha vody tedy nevadí, ale kožešina by neměla zcela promoknout a už vůbec se nesmí prát v pračce. Pokud by se vám přesto něco takového stalo, platí to samé. Nechte pomalu uschnout a učešte hřebenem. V žádném případě kožešině neprospěje rychlé sušení fénem nebo na topení.

 

2. Kožešinu občas pročešte hřebenem, bude vypadat lépe a nadýchaně.

To platí zejména pro dlouhovlasé kožešiny, jako je mývalovec nebo liška.

 

3. Pozor na přeležení vlasu kožešiny.

Pokud se vám nedopatřením stane, že se na určitém místě vlas kožešiny ohne do nežádoucího směru, můžete tento problém jednoduše vyřešit. Mokrou rukou navlhčete zlehka kožešinu a řídkým hřebenem učešte do správného směru. Nechte zaschnout a potom opět rozčešte. Tento postup můžete opakovat i vícekrát.

 

4. Chraňte svoji kožešinu před poškozením.

Kožešinovému oblečení nesvědčí zatížení v oblasti ramen. Když nosíte kožich nebo kožešinovou vestu, kabelka nepatří na rameno, ale do ruky. Pozor dávejte také při používání parfémů. Ani další různé spreje (například lak na vlasy) by neměly přijít přímo do styku s kožešinou.

Na zdobné a dlouhovlasé kožešiny nepoužívejte žádné speciální prostředky. Výjimku tvoří velurové kožešiny, které mají vlas uvnitř a na povrchu mají useň buď broušenou (velur) nebo hladkou (napalan). Na velurové usně je vhodné a žádoucí použít běžně používanou impregnaci a chránit tak choulostivý povrch před vodou a nečistotami. U nás k tomu najdete speciální přípravky Collonil Velours + Nubuk a Pedag Rauleder Spray. Přípravky prodáváme i v různých barvách sloužící pro dobarvení kůže. Impregnujte vždy před sezónou a v průběhu sezóny dle potřeby. 

 

5. Čištění kožešiny svěřte odborníkům ve specializované čistírně na kožešiny.

My doporučujeme čistit kožešinu výjimečně. I když kožešinu často nosíte, určitě není nutné čistit kožešinu každý rok. Nechte si ji vyčistit, až po několika letech, až když se nebude lesknout, bude viditelně zašpiněná nebo bude zapáchat. To platí zejména pro módní kožešiny a kožešinové doplňky, které se nosí vlasem ven a kožešina je ozdobou.

Zvláštní kategorií jsou kožichy z ovčí kožešiny (lidově se těmto kabátům říká dubeňák nebo velurák). Tyto kožichy jsou velice oblíbené a určené pro každodenní nošení. Jak již napovídá název u velurových kabátů je kožešina umístěna vlasem dovnitř, aby se tak maximalizoval hřejivý účinek, a na povrchu je kůže s velurovou úpravou. Je nesmírně důležité, aby byl velurový kožich před zimní sezónou naimpregnován, protože impregnace brání vniku nejen vody, ale také nečistot. A pokud takový kožich nosíte opravdu často, je možné, že dojde časem k nějakému zašpinění. Velurový kožich opravdu nechte vždy vyčistit odborně ve specializované čistírně. 

Náš tip: Pro velurovou kůži je mastnota velice nebezpečná, protože se snadno vpíjí. Když už se Vám stane, že si kabát potřísníte něčím mastným, máme pro vás velice snadný trik. Nastrouhejte na mastnou skvrnu klasickou bílou školní křídu a nechte působit přes noc tak, aby se mohla do křídy nasáknout mastnota. Ráno vyluxujte zbytky křídy a mělo by být vidět viditelné zlepšení, ne-li zmizení fleku.

 

V listopadu je nejvyšší čas vytáhnout kožešinu ze skříně a nosit ji minimálně do února, než skončí zima. Co však dělat, když nastane jaro a vy potřebujete kožešinu uložit někam, kde přečká do další zimy? Při hledání vhodného místa pamatujte na naše další rady.

 

jak_skladovat_kozesinu_lem

 Náš tip: Před uskladněním zimní bundy s kožešinovým lemem odepněte kožešinový lem a rozložený ho nechte odpočívat do další zimy.

 

6. Neskladujte kožešinu v igelitovém obalu.

Když kožešinu zavřete do igelitu, může se zapařit a vlas kožešiny vypadat. Pokud přesto potřebujete kožešinový výrobek do něčeho uzavřít, zvolte papírovou krabici, nebo látkový obal. Obal vyberte vždy takový, aby nemohl zatížit kožešinu. My nedoporučujeme kožešinovou vestu nebo kabát visící na ramínku uzavírat ani do textilního obalu, protože může v oblasti ramen dojít k zatížení a tedy k trvalému poškození kožešiny (trvalé ohnutí kožešiny do špatného směru).

 

7. Kožešina potřebuje kolem sebe prostor, aby se nepomačkala.

Při dlouhodobém uskladnění by se kožešina neměla ničeho dotýkat, aby nedošlo k pomačkání nebo ohnutí vlasu. To znamená, pokud máte například kožešinovou vestu na ramínku, oddělte ji od ostatního oblečení mezerou tak, aby mohla viset samostatně. Kožešinový límec nebo lem můžete položit na poličku do skříně, a to vždy podšívkou dolů a kožešinovým vlasem nahoru. Také byste na kožešinu neměli nic pokládat.

jak_pecovat_o_kozesinove_vyrobky

 

8. Kožešině svědčí tma a stálá teplota.

Přírodní materiály zejména v barvených variantách mají tendenci měnit barvu pod vlivem slunečního záření. Proto kožešinu mimo sezónu opravdu zavřete do skříně, kde je tma. Pokud nedokážete zajistit ideální teplotu kolem 10 °C, snažte se najít místo se stálou teplotou. Přílišné teplo obecně způsobuje vysychání kožky a vlhkost způsobuje zaplísnění.

V létě můžete kožešinu vyvětrat, ale pozor na slunce. Přímé a silné letní sluneční záření může vyšisovat barvu.

 

9. Zajistěte skříň proti škůdcům

Obzvláště kožešinové výrobky mohou být ohroženy škodlivým hmyzem (mol šatní, kožojed, rušník muzejní), který se může dostat do skříně při větrání v letních měsících. Nejlepším řešením jsou aromatické bylinkové pytlíky proti hmyzu nebo cedrové dřevo. Dobrou ochranu poskytují i okenní sítě proti hmyzu.

 

Naše tipy pro skladování kožešinových výrobků

  • Kožešinové bambule můžete odepnout z čepice a vložit do malé kruhové krabičky nebo ruličky, vždy spínacím špendlíkem směrem dolů. 
  • Kožešinovou čepici vycpete papírem nebo si kupte polystyrenové torzo hlavy, na které čepici nasaďte. Čepici umístěte volně do skříně tak, aby se nemohla ničeho dotýkat.
  • Kožešinový lem nebo límec volně rozložte ve skříni tak, aby se nemohl ničeho dotýkat a vlas kožešiny netrpěl.
  • Kožešinové vesty, ponča a kabáty mějte pověšené na ramínku tak, aby se nemačkaly a nedotýkali ostatního oblečení.
  • Kožešinové velurové rukavice z ovčiny mechanicky očistěte od případných nečistot (kartáčováním). Ty s povrchovou úpravou napalan můžete otřít vlhkým hadříkem namočeným do čistící pěny (na hladkou useň). Rukavice uložte volně do zásuvky, šuplíku nebo do papírového pytlíku. 

Výše uvedené tipy využijete jak u kožešin s dlouhým vlasem (mývalovec nebo liška), u kožešin s krátkým vlasem (norek, králík) ale i u ovčích kožešin, který se jako jediné nosí vlasem kožešiny dovnitř a jejichž povrchová useň potřebuje zvláštní péči a ochranu.  

Sezóna kožešin je poměrně krátká. Neschovávejte proto takovou krásnou věc jen pro lepší příležitost, ale noste ji. Naše módní a decentní kožešinové výrobky se hodí na každodenní nošení.