Vneste do svého šatníku energii! Jak nosit červenou barvu, abyste vypadala skvěle

Odvážná, energická, smyslná. Červená vždycky právem patřila mezi nekorunované královny módní scény. Tahle nepřehlédnutelná barva prostě poutá pozornost a propůjčuje všem, co ji nosí, odvahu a sebevědomí. S červenou rozhodně nebudete sedět v koutě.

jak-nosit-cervenou

Psychologie barev jí přisuzuje sílu a moc, která zvyšuje puls a adrenalin. Po tisíce let byla symbolem majestátu, rudá roucha zdobila panovníky i představitele církve.

Význam červené barvy se napříč kulturami různí. V západních zemích je barvou lásky a vášně, ale také nebezpečí. Podle východní filozofie zase přináší štěstí, prosperitu a bohatství. V Číně je typická pro svatební šaty a pro svou údajnou schopnost přitahovat peníze bývá také oblíbenou barvou peněženek.

Červená letos převzala vládu i oficiálně, odstín Viva Magenta získal titul barvy roku 2023, kterou pravidelně vyhlašuje společnost Pantone.

Máte chuť dodat svému šatníku šťávu a vnést do něj novou energii? Poradíme vám, jak nosit červenou, abyste se cítily i vypadaly fantasticky.

kombinovani-cervene-v-satniku

Najděte ten správný odstín

Herecká a módní ikona Audrey Hepburn kdysi řekla: „Pro každou ženu existuje ten správný odstín červené.“ A měla pravdu. Stačí se jen držet několika jednoduchých pravidel a nemůžete šlápnout vedle.

Při výběru vhodného odstínu zohledněte svůj barevný typ. Určíte ho podle podtónu pleti, barvy vlasů a očí. Na to, abyste zjistily, zda jste tzv. jarní, letní, podzimní nebo zimní typ, ale nemusíte být expert. Stačí vědět, zda vám lichotí spíše teplé nebo studené tóny.

Jarní a podzimní typy vyniknou v červené se žlutým podtónem jako je korálová nebo cihlová. Studené letní a zimní typy nejlépe zvýrazní fuchsiová nebo karmínově rudá s chladným modrým podtónem. Myslete na to, zvláště pokud nosíte červenou v blízkosti obličeje. Dobře vybraný odstín halenky, červených brýlí nebo červeného šátku vás omladí a budete v něm vypadat svěže.

Při výběru se dívejte na roční období a vezměte si nápovědu z přírody.  Ta přirozeně zrcadlí vhodnou intenzitu barev. Proto tolik z nás sahá v jarních a letních měsících po svěžích pastelových a šťavnatých odstínech. A na konci roku se máme chuť zachumlat se do sytých tónů zralé podzimní a zimní palety.

 odstiny-cervene

Udělejte z červené hvězdu celé show

Pamatujete si legendární scénu z Pretty Woman, kde jde Julia Roberts coby Vivian s Edwardem do opery, a všem se tají dech? Kromě krásy a šarmu představitelky září v hlavní roli kultovní rudá róba, která nedá módním nadšencům spát ani 30 let od uvedení filmu. Pokud dáte červené prostor, strhne na sebe pozornost a stane se spolu s vámi hvězdou vašeho looku. Možná nezískáte srdce Richarda Gerea, ale zcela jistě nasbíráte módní body.

Inspirujte se ale správně! Je totiž tenká hranice mezi elegancí a cirkusem. Červená na větší ploše většinou nemá ráda konkurenci. Když obléknete červené šaty, výrazný rudý kabát nebo kalhoty, vše ostatní musí ustoupit do pozadí. Volte jednoduché minimalistické střihy a kvalitní materiály. Aby všechno ladilo, pomůže vám neviditelný ansámbl neutrálních kousků a doplňků v základních barvách. Béžové lodičky, černé kožené doplňky nebo jednoduchá bílá košile jsou přesně to, co dovolí červenému kousku vyniknout.

 

Noste červené doplňky jako Francouzka

Netroufáte si obléknout ohnivou barvu od hlavy k patě? Jděte na to chytře jako Francouzky, které jsou známé svým vytříbeným citem pro módu. Pojem „chic décontracté“ v jejich podání představuje rovnováhou mezi okázalým luxusem a nenucenou uvolněností detailů. Červenou barvu Francouzky používají jako drahý parfém. Pouze v malém množství a na ta správná místa. Kouzelnou přísadou jsou stylové doplňky. Červená funguje jako akcentová barva, která zvýrazní ostatní tóny a doslova rozsvítí a pozvedne celý outfit.

Dodržet byste měly jen 2 základní pravidla: zopakujte akcent, v tomhle případě červenou barvu, 2–3x v celém looku a přitáhněte pozornost ke svým přednostem. Vyberte několik kvalitních kousků jako červenou kabelku, kožený pásek nebo lodičky a uvidíte, jak celý outfit použitím jednoho výrazného tónu propojíte. Výrazná barva přitahuje oči, využijte tohoto optického klamu a zdůrazněte to nejlepší ze své siluety – třeba štíhlý pas pomocí opasku nebo dlouhé nohy na podpatcích.

Pohrát si můžete i s drobnými detaily, které jako akcent vykouknou jen při určitých příležitostech. Těmi mohou být červené kožené rukavice nebo například červená peněženka.

S červenou zatím jen koketujete a chcete ji nezávazně vyzkoušet? I dobře zvolený dotek barvy jako precizní rudá manikúra nebo sytá karmínová rtěnka vás přesvědčí, že červená sluší opravdu každému.

Více červených kožených módních doplňků >>

 

Hrajte si s barvami a vzory

Červená vypadá fantasticky také v kombinaci s klasickými vzory. Prověřenou skládankou je námořnický styl. Nemusíte se chystat zrovna na jachtu, abyste ocenily mladistvou kombinaci bílé, modré a červené spolu s úzkým proužkem. Tahle prověřená módní hra, ze které dýchá dovolená, se vrací v obměnách každou sezónu a může být hravou součástí městského letního šatníku. Nebojte se investovat do kvalitnějších kousků, máte jistotu, že je vynosíte řadu sezón.

Hledáte něco odvážnějšího a nebojíte se v módě experimentovat? Pak právě pro vás možná bude jeden z oblíbených trendů posledních let, tzv. color blocking. Jeho kouzlo spočívá v kombinaci komplementárních barev, které jsou buď na opačné straně barevného spektra nebo naopak těsně vedle. Červená si proto velmi dobře rozumí například se zelenou barvou, tyrkysovou nebo výraznou „hot pink“ růžovou.

Ať už pustíte červenou barvu do svého šatníku v jakékoliv podobě, nezapomínejte, že móda je hra, která má především bavit. A nejlepším doplňkem vždy byl, je a bude úsměv.