Teplý a útulný domov, když venku mrzne? Zahřejte se kožešinami!

zahrejte-se-kozesinami

Za oknem přituhlo a vás to spíš než ven táhne do obýváku pod deku? Jsme v tom s vámi. S rostoucími cenami energií mnozí z nás řeší, jak být doma v teple, aniž bychom museli na termostatu nastavit tropy. Pokud nechcete letos protopit kalhoty, pojďte se podívat na způsoby, jak se zahřát. Objevte s námi doplňky z přírodních materiálů, které nejen zatočí se zimou, ale také stylově doladí váš interiér.

Jak se rychle zahřát? Rozlišujte suché a vlhké teplo

Znáte to. Přijdete domů z venku, nos i uši máte jako kus ledu, zkřehlýma rukama nemotorně hledáte klíče od dveří. První pomocí může být teplá sprcha a horký čaj. Takzvané vlhké teplo je vyhledávaným způsobem, jak se okamžitě zahřát, protože přináší bezprostřední úlevu. Omrzliny nejsou žádná legrace, proto se jim snažte předcházet a pořiďte si na zimu kvalitní hřejivé rukavice, čepici a zateplené boty. Myslete na to, že hlava a končetiny jsou hlavním zdrojem úniku tepla v mrazivém počasí.

Odborníci se shodují, že pro udržení optimální tělesné teploty po delší dobu je ale klíčové tzv. suché sálavé teplo. Na to se zaměřte, pokud trávíte delší dobu doma a nechcete prochladnout. A mimochodem, experti mají jasno i ohledně nastavení ideální teploty uvnitř pro pocitový komfort, ekonomické topení a kvalitní spánek. Podle nezávislé organizace The Energy Saving Trust a Světové zdravotnické organizace byste v místnosti měli udržovat 18 stupňů Celsia. Jestli jste zimomřiví a „studený odchov“ ve vás nevyvolává patřičné nadšení, vyzkoušejte naše tipy, jak se lokálně zahřát bez ohledu na okolní teplotu vzduchu.

kozesiny-v-interieru_1

Babičky měly pravdu: ukrytá záda a nohy v teple

A košilku máš?! Tahle klasická otázka spolu s výkřiky o nastydlých ledvinách a vaječnících doprovázela řadu z nás celým dětstvím. Zakrytá záda prostě byla pro dříve narozené symbolem ochrany zdraví. A moudrost našich babiček má i svůj medicínský základ, prochladnutí bývá zdrojem nepříjemných komplikací. Ústřel, houser nebo taky hexenšus, to jsou lidové názvy pro blokádu zad, která ve své akutní fázi dokáže pěkně potrápit. Právě prostydnutí bývá jedním z faktorů, kvůli kterým svaly kolem páteře tuhnou, špatně se prokrvují a neúměrně zvyšují svalové napětí.

Tradičním pomocníkem v prevenci jsou ledvinové pásy na záda. Tenhle doplněk býval dříve nezbytnou součástí každé domácnosti. Jedná se o pás vyrobený obvykle z hřejivé kožešiny, který se upevňuje buď přímo na kůži, nebo na oblečení a chrání právě choulostivou dolní část zad. Oblíbené tzv. kočičáky dnes nahradily výrobky z ovčí nebo králičí kůže. Zejména ovčí kožešina má totiž tu speciální vlastnost, že dutý vlas výborně drží teplo a materiál nelíná. Příjemné suché teplo, které pásy akumulují, pomáhá i při menstruačních bolestech a problémech s ledvinami. Zahřejí vás při dlouhém sezení doma, ale i v práci. Pás můžete vzít mezi lidi bez obav, už to dávno není prořídlý nehezký kousek kůže, který okamžitě házíte na dno šuplíku. Současné modely nabízejí spoustu designových variant, a dokonce i ve větších velikostech.

TIP: Pořiďte kožešinový pás jako luxusní funkční dárek! Ledvinové pásy Špongr jsou vyráběné v Česku z té nejkvalitnější španělské nebo toskánské jehnětiny a jemné králičí kožešiny. Vzhledem k malým sériím je každý výrobek originál a vy si můžete navolit preferovaný odstín materiálů a podšívky. Vyberte si kousek přímo na míru  a zeptejte se na aktuálně dostupné barvy!

Prokřehlá chodidla můžou snadno otrávit nejen večer u televize. Nohy v teple ovlivňují celkovou pocitovou teplotu těla. Pokud nemáte tolik oblíbené podlahové topení, do vašeho arzenálu jste dávno pravděpodobně zařadili huňaté ponožky a domácí papuče. Nepodceňujte ale také doplňky na podlahu nebo sezení, které zabrání, aby z povrchů „táhla zima“. Termín sálavé teplo má totiž i svůj protiklad: sálavý chlad ale doma nechcete.

Přírodní materiály zútulní interiér a skutečně zahřejí

Koberce nebo potahy v interiéru pro vás asi nejsou nic nového. Zkusili jste ale kožešinové doplňky? Kromě toho, že plní izolační funkci, vnesou do vašeho domova atraktivní strukturu a elegantní přírodní tóny. Přírodní ovčí kožešiny s dlouhým vlasem jsou příjemné na chůzi a vykouzlí útulnou atmosféru jako na horské chatě. Jsou univerzální, hodí se nejen na zem, ale také třeba jako přehoz na sedačku či křesla. Nepřehlédněte také hovězí kožešiny s krátkým vlasem, které jsou se svou nevšední kresbou malým uměleckým dílem. Kožešiny jsou základem severského hygge stylu, tak ho doveďte k dokonalosti: sezení obložte huňatými kožešinovými polštáři a židle oblečte do kožešinových podsedáků. Dnešní moderní výrobky jsou kvalitně zpracované, mají dlouhou životnost a budou vám dělat radost celé roky.

 

Až se vás tedy letos vládce zimy z obrazovky zeptá: „Je ti teplo, děvče?“, můžete se zachumlat do deky a s klidem odpovědět. „Teplo, teplo, dědečku Mrazíčku!“