Jak vyčistit bílé tenisky a bílé podrážky bot

bile-tenisky-1

Bílé tenisky jsou trendem, který kraluje už několik sezón. Kombinují pohodlí se stylem a jsou cool doplňkem pracovního outfitu i klasikou pro volný čas. Není potřeba zdůrazňovat, že parádu vám budou dělat jen v případě, že svítí čistotou. Podobně je to i s barevnými či černými teniskami s kontrastní bílou podrážkou. Jejich sezóna právě startuje, jestli tedy chcete vdechnout svým teniskám nový život, nenechte si ujít následující tipy, jak na to.

Co se v článku dozvíte:

- Jak vyčistit bílou gumovou podrážku a mezipodešve

- Jak vyčistit bílé plátěné tenisky

- Jak vyčistit bílé kožné tenisky

- Jak vyčistit bílé semišové a velurové boty

- Jak vyčistit tkaničky a vložky do bot

      

      

Jak budeme postupovat:

1) Nachystejte si bitevní pole a zbraně

2) Začněte od spodu a nasucho

3) (Ne)namočte to

4) Vysušte to

5) Pečujte a impregnujte 

bile-tenisky-a-cisteni

 

Jak na údržbu bílých bot: na materiálu záleží

Pokud chcete vyčistit bílé boty z hladkého syntetického materiálu, máte vyhráno. Své poklady dostanete se správnými pomocníky do top stavu raz dva. Plátěnky, semišky nebo sportovní boty se síťovinou, budou trochu oříšek. Královskou péči budou potřebovat tenisky z pravé kůže. Není to ale jaderná fyzika: vyhrňte rukávy a jdeme na to.

1) Nepodceňte přípravu: připravte bitevní pole i zbraně

Práce se zablácenými a špinavými botami může vaši koupelnu proměnit doslova v bojiště, nezapomeňte proto pracovní plochu podložit nejlépe igelitem. Do vašeho arzenálu by měly kromě čisticích prostředků patřit gumové rukavice, lavor, kartáček a hadřík z mikrovlákna. Hodit se budou i noviny na vycpání vyčištěných párů, abyste urychlili jejich vysušení.

2) Začněte odspodu a nasucho

Nejdřív odstraňte ty největší nečistoty nasucho. Na pomoc si vezměte kartáček s měkkými štětinami, který si poradí s blátem i kamínky. Dobrý kartáč na boty je základ, poslouží vám i k nanášení dalších přípravků. Začněte od podrážky a krouživými pohyby postupujte ke svrchní části boty. Doporučujeme v této fázi je vyndat tkaničky a vložky, které budete čistit samostatně.

 

JAK VYČISTIT BÍLOU GUMOVOU PODRÁŽKU A MEZIPODEŠVE

Co si budeme povídat, barva gumové podrážky hned prozradí, jestli jste si je včera nesli v papírové tašce z obchodu, nebo s vámi boty už něco zažily. Podešve a mezipodešve patří mezi nejnamáhanější části boty. Je tedy na čase nasadit zbraně těžšího kalibru. Tradiční cestou, jak vybělit zašlou gumu, je použít abrazivní čisticí přípravek, kterým v domácnosti odstraňujete třeba připáleniny z pánve. Jednoduše za pomocí vlažné vody a přípravku spodek boty vykartáčujte. Odborníci ale upozorňují, že drsné částečky krému nebo písku mohou narušit gumový povrch, který díky své pórovitosti bude ještě více absorbovat špínu. Necitlivá domácí péče může tedy v budoucnu způsobit zažloutnutí nebo zešednutí vašich krásných bílých tenisek. To nechcete.

tenisky-popis

Tip profesionálů: Řada Collonil Carbon Lab určená speciálně pro tenisky obsahuje dva kousky přímo na podešve. Šetrný čisticí krém na mezipodešve s karbonovou technologií si poradí i s větší špínou a vybělí gumu. Jestli chcete mít podešve déle čisté, aplikujte jako závěrečný krok ochrannou emulzi na bázi penetrace ze stejné řady. Obsahuje částečky uhlíku, které fungují jako UV filtr a obranný štít zamezující změně barvy a znečištění, které byste z tenisek už nedostali.

Na vývoji této speciální karbonové řady přípravků značky Collonil se podílel i Hikmet Sugoer, kultovní německý designér tenisek a influencer, který o keckách něco ví.

pripravky-pomucky-na-cisteni-tenisek

3) (Ne)namočte to

Největší špína je pryč, nastává čas dopřát teniskám zkrášlovací lázeň. A nebo ne? Textilní boty a tenisky z umělých materiálů můžete čistit nasucho i namokro. Pokud ale lázní nebo dokonce pračkou proženete kožené tenisky, bude to jejich poslední cesta. Pozor na to.

 

JAK VYČISTIT BÍLÉ PLÁTĚNÉ TENISKY

Textilní tenisky jsou odolnější než jejich protějšky z kůže. Spolehlivě je vyčistíte třeba po domácku vyrobenou pastou z pracího prášku a teplé vody nebo jádrovým mýdlem. Na detaily kolem švů a tkaničkových dírek se vyplatí použít starý kartáček na zuby. Do směsi můžete přidat i lžičku jedlé sody, která má bělicí a antibakteriální účinky. U dražších kousků ale investujte do kvalitní mycí emulze. V obou případech je nejdůležitější pořádně vymýt prostředek z tkaniny, jinak na botách vzniknou nevzhledné mapy. 

Tip profesionálů: Pokud se rozhodnete vyprat bílé plátěné nebo sportovní tenisky ze syntetického materiálu v pračce, zvolte co nejkratší program bez odstřeďování, s teplotou maximálně do 30 stupňů. Vyhněte se také pracím prostředkům s bělidlem. Aby boty nevypadaly jako po posledním kole v ringu s Mikem Tysonem, je potřeba je uchránit před nárazy v bubnu. Vložte je proto do ochranného sáčku na prádlo a perte společně se světlým ručníkem. Před praním nezapomeňte vyndat tkaničky a vložky. Vyvarujte se pracích prostředků s bělidlem, pračku nastavte na co nejkratší program a 30 °C. (zdroj: https://www.modio.cz/i/jak-vycistit-bile-boty-bez-belidel-kozene-platene-i-sitovane-tenisky#bl21660)

 

praní tenisek v pračce

JAK VYČISTIT BÍLÉ KOŽENÉ TENISKY

Pokud chcete vyčistit bílé boty z kůže, zapomeňte na ingredience z kuchyně a zapomeňte na vodu. Tady musíte zvednout sázky. Cílem je kůži nepoškrábat a nepromáčet. Ideálně ji otřeme mírně vlhkým hadříkem, na který naneseme mycí emulzi nebo pěnu. Poté boty vytřeme do sucha.

Tip profesionálů: Přípravky z karbonové řady značky COLLONIL CARBON LAB se sice hodí na údržbu všech materiálů, ke kůži jsou ale obzvlášť šetrné. Na kožené tenisky je ideální čisticí pěna, při jejím použití totiž odpadá mechanické napěňování na botě a riziko poškrábání.

 

JAK VYČISTIT BÍLÉ SEMIŠOVÉ A VELUROVÉ BOTY

Postup je stejný jako u kožených bot. Ani na ně nesmí přijít voda, pokud tedy nestojíte o divoký batikovaný vzor. U strukturované kůže je důležité materiál oživit a zdrsnit pomocí speciálních kaučukových kartáčů na nubukovou a velurovou obuv.

 cisteni-bilych-tenisek

JAK VYČISTIT TKANIČKY A VLOŽKY DO BOT

Tkaničky neperte v pračce, především ty bavlněné se vám totiž mohou odměnit tím, že se srazí. Nechte je odmočit v teplé vodě spolu s práškem na praní. Pak je stačí promnout, propláchnout a nechat volně uschnout. Textilní vložky do bot můžete také prát v ruce. Pokud jde ale pouze o zápach, zkuste je přestříkat antibakteriálním sprejem s alkoholem nebo octovou vodou a nechat řádně vyschnout.

4) Vysušte to!

Proces nebude kompletní bez řádného vysušení tenisek, zabere jeden až dva dny, než budete moci tenisky obout bez obav ze zavlhlé zákopové nohy. Vycpěte je novinami nebo savým hadrem a nechte volně uschnout. Vyvarujte se sušení na prudkém slunci. To bílé tenisky nebělí, naopak, může dát vzniknout mapám. Nesušte je ani fénem, který může rozlepit lepené švy.

5) Pečujte a impregnujte

Jestli chcete v budoucnu ušetřit práci s údržbou tenisek, dopřejte jim závěrečnou péči. Kůži i ostatní materiály ochráníte před vysycháním a popraskáním, když aplikujete ochranný hydratační sprej. Obsahuje více než 90 % přírodních surovin, je bez rozpouštědel a pečuje o boty při zachování jejich prodyšnosti. Sprej neobsahuje žádné hnací plyny, takže ho můžete používat i v uzavřených prostorech. Proklínat nemusíte ani nečekanou jarní spršku. Spolehlivá impregnace na kůži i textil vytvoří pevnou a prodyšnou polymerovou vrstvu, po které kapky vody i špína stečou. Skóre vy a špína – 1 : 0.

TIP NA ZÁVĚR: Pokud se na vašich bílých teniskách podepsalo několik sezón řádění na Colours a ani důkladné vyčištění nezakryje stopy času, zkuste „make-up na boty“. Krycí bílý krém zakryje okopané špičky i odřená místa na kožených botách nebo teniskách.

 Voilà! A vaše bílé tenisky jsou zase připravené vládnout módnímu světu.

bile-tenisky-outfit