Dnes prodejna OTEVŘENA pouze do 12:00 hod.

Jak vybrat správnou velikost kožených rukavic?

Při výběru velikosti kožených rukavic si nejprve změřte obvod dlaně dominantně používané ruky, protože tato ruka bývá někdy silnější. To znamená, že pravák měří pravou a levák levou ruku. Použijte k tomu krejčovský metr tak, jak názorně ukazuje následující obrázek. Metr neutahujte. Dlaň změřte v nejširší části kolem mírně vyklenutých záprstních kloubů. Tím zjistíte obvod dlaně v cm, podle kterého zjistíte velikost rukavic v následující tabulce.

velikost-rukavic-mereni

Velikost tenkých kožených rukavic přiléhavého střihu, včetně těch řidičských, se historicky uvádí ve francouzských coulech (1 coul = 27,07 mm). Naměřený obvod dlaně v centimetrech proto porovnejte s údaji v tabulkách níže a zjistíte správnou velikost rukavic v coulech. Pro srovnání uvádíme i americkou velikostní řadu značenou písmeny.

Kožené rukavice, které jsou zateplené králičí kožešinou, mají uvnitř méně prostoru, proto doporučujeme zvolit velikost minimálně o půl čísla větší. U velkých velikostí (8 ½'' a 9'') zvolte rukavice dokonce i o číslo větší. 

Dámské rukavice se běžně vyrábějí ve velikostech 6 ½'' až 8 ½'', pánské potom ve velikostech 7 ½'' až 9 ½''. Výjimečně lze objednat i nadměrné velikosti na zakázku ve velikostech 10“ až 11 ½''. Dámská velikost 6'' je velmi malá a nenabízíme ji. 


 

Jak vypadá správně zvolená velikost u řidičských rukavic? 

Rukavice by měla na ruce sedět pohodlně, neměla by nikde tlačit. Měla by pěkně obepnout ruku jako druhá kůže. Mezi dlaní a rukavicí by nemělo být příliš místa a kůže by měla být spíše napnutá než volná. Pamatujte na to, že rukavice se nošením mírně vytáhnou a přizpůsobí vaší ruce.

Druk na zápěstí by měl jít snadno zapnout a řemínek by vás neměl škrtit. Prsty by měly být dlouhé akorát. Neměly by na koncích tlačit a ani by tam nemělo být příliš místa. Meziprstí by mělo být opravdu až na konci mezery mezi prsty.

Pozn.: Protože každá ruka je jiná, tak kloubní otvory na řidičských rukavicích většinou nepasují přesně na záprstní klouby. Jedná se o designovou a praktickou záležitost (větrání).

 

Když si rukavice objednáte na e-shopu, dbejte na opatrné vyzkoušení.

Kožené rukavice jsou vyrobeny z té nejjemnější rukavičkářské jehnětinové usně, která se může při hrubém zacházení během zkoušení velmi snadno poničit. Pamatujte na to, že možná budete potřebovat vyměnit velikost nebo dokonce zboží vrátit. Proto se při zkoušení chovejte k rukavicím opatrně podle tohoto návodu, jako byste si je zkoušeli u nás v obchodě. Pokud budou na rukavicích zjevné známky nošení, nebudeme vám moci vyhovět. I krátké nošení doma nebo v autě je na rukavicích ihned poznat – buď vzniknou otlaky od volantu, sklady nebo se useň vytáhne od kloubů.

 

Pravidla pro zkoušení

  1. Pokud možno nerozstřihávejte spojení, kterým jsou rukavice sešité k sobě. Zachované spojení je pro nás známkou toho, že jste rukavice nenosili.
  2. Vyberte si ke zkoušení rukavici pro vaši vůdčí ruku (pravák pravou, levák levou), protože vůdčí ruka bývá více osvalená.
  3. Nezkoušejte rukavice přes prstýnky! Kůže by se vytáhla nežádoucím způsobem a nebo by se mohla poškodit podšívka.
  4. Pokud jsou rukavice hodně těsné, raději je vůbec nenasazujte. Přeměřte ruku dle návodu a požádejte nás o výměnu za větší velikost.
  5. Rukavici opatrně natáhněte na vůdčí ruku a zahýbejte prsty. Zhodnoťte, zda vám sedí, a ihned sundejte.

 

Jak sundat řidičské rukavice z ruky?

Prstové rukavice sundejte z ruky popotahováním za prsty rukavice. Střídejte všechny prsty tak, abyste rukavici sejmuli z ruky rovnoměrně.

Bezprstové rukavice sejměte z ruky stáhnutím celé rukavice naruby. Proveďte to chycením za spodní okraj. Poté rukavici otočte na líc zpět do původního stavu. Při sejmutí bezprstých rukavic zásadně netahejte druhou rukou za meziprstí. Bezprsté rukavice by měly být volnější, aby se daly lépe sundat.

 

Vyberte si kvalitní kožené rukavice v našem e-shopu:

> Dámské kožené rukavice

> Pánské kožené rukavice

> Řidičské rukavice