Dnes prodejna OTEVŘENA pouze do 12:00 hod.

Uspořádání šatníku a ložního prádla: Praktické tipy, jak na to

Udržet si pořádek ve skříních je náročnější, než se na první pohled zdá. Úklid zabere dlouhou dobu, ale jeho efekt trvá obvykle krátce. Jakmile si z poliček nebo zásuvek něco vyberete, nastane v nich chaos. Jak si uspořádat oblečení i ložní prádlo tak, abyste dali nepořádku jednou provždy sbohem? Využijte tyto praktické tipy.

Usporiadanie_satnika_1

Ze skříní vše vytáhněte

Pro začátek celého úklidu je nutné, abyste ze skříní vše vytáhli. Zjistěte, které kousky již nepotřebujete. Oblečení i prádlo vytřiďte a dejte sbohem tomu, co nepotřebujete. Tím vám ve skříních vznikne nový prostor pro skladování oblečení.

Jednotlivé skříně vykliďte postupně. Pokud byste je vyklidili všechny, na podlaze v ložnici či v šatníku by nastal chaos. S tím byste bojovali ještě několik dnů. 

Dbejte na to, aby byl celý proces co nejjednodušší. Nad tím, co si chcete nechat a co zase vyhodit, příliš dlouho nepřemýšlejte. Ke konci byste si nechali téměř vše, co rozhodně nechcete.

Usporiadanie_satnika_2

Zaměřte se na vnitřní uspořádání

Když věci vytřídíte, můžete je vkládat zpět. Ještě předtím, než tak učiníte, je důležité podívat se na rozdělení skříně nebo komody. Některé mají zbytečně hluboké nebo velké police. V nich se menší kousky pletou a dělají nepořádek. Chcete-li se tomu vyhnout, musíte změnit celé vnitřní uspořádání.

Netřeba se bát, nový nábytek nakupovat nemusíte. Odpovědí na otázku, jak si udělat pořádek v šatníku, jsou organizéry a úložné boxy, které dokážou v mnoha směrech pomoci. Každému typu oblečení vytváří prostor. Při hledání najdete vše snadno a rychle, a to i bez toho, abyste si udělali nepořádek, který je třeba znovu uklízet.

Usporiadanie_satnika_3

TIP: Přemýšlíte, jak do skříně nejlépe uložit některé módní doplňky jako jsou například kožené opasky? Je hned několik možností, jak je šikovně uspořádat, aby nedošlo k jejich poškození nebo zbytečnému opotřebení. Opasky můžete smotat do ruliček a umístit do šuplíků či polic, které pro přehlednost rozdělíte praktickým organizérem. Další možností je využití speciálního dřevěného nebo kovového ramínka s háčky. Posloužit mohou i různé věšáky či háčky upevněné zevnitř na dveřích skříně.

ulozeni-opasku-ve-skrini

TRIEĎTE PODĽA TYPU A FARBY

Ak už máte organizéry a boxy, môžete prejsť k ďalšiemu kroku. Je ním vrátenie oblečenia späť. Je na vás, ako ho uložíte. Väčšina ho umiestňuje podľa typu, takže tričká na jedno miesto, nohavice na iné.

Druhou možnosťou je triedenie podľa farby. To uľahčuje vytváranie nových outfitov a kombinovanie jednotlivých kusov.

TIP: Keď sú skrine veľké alebo boxy nepriehľadné, môžete si ich označiť praktickými štítkami. Napíšte si na nich, aké oblečenie na danom mieste skladujete.

Usporiadanie_satnika_4

VYUŽITE PRIESTOR DO VÝŠKY

V malých bytoch a domoch, kde nie je dostatok priestoru, je potrebné využiť priestor do výšky. Najlepšie sú vstavané skrine, pretože vyzerajú veľmi dobre a vytvárajú peknú líniu. Príliš nezasahujú do miestnosti a môžu ju aj opticky zväčšiť. Stačí dať na dvere zrkadlo.

Ak nemáte vstavaný šatník, je to v poriadku. Stačí len správne vyplniť prázdnu hornú časť nad klasickou skrinkou. Vyberte si praktické a štýlové úložné boxy s možnosťou uzamknutia. Dbajte na to, aby sa na vaše oblečenie a posteľnú bielizeň pri skladovaní neprášilo.

Pri skladovaní majte na pamäti, že:

  • sezónne predmety, ktoré práve nepotrebujete, by mali byť uložené na horných policiach,
  • pravidelne používané veci by mali byť vo výške očí,
  • masívnu a ťažkú posteľnú bielizeň skladujte v spodnej časti,
  • veci, ktoré používate veľmi málo (napríklad vankúše a prikrývky pre hostí), vložte do špeciálnych vákuových vriec.

Usporiadanie_satnika_5

UROBTE SI PORIADOK V SKRINI

Poriadok v skriniach je nielen náročné urobiť, ale tiež udržať. Oblečenie a bielizeň sa používajú pravidelne, preto je dôležité vytvoriť určitý systém. Každému vyhovuje niečo iné, ale osvedčenou klasikou sú úložné boxy, organizéry a vešiaky. Pomôžu vám udržať čistotu a zorganizovať všetky predmety vo vašej domácnosti.

zdroj: pods.com