Jak odstranit skvrny od soli na botách?

Znáte to, chodníky i silnice jsou v zimě prosolené, a proto se vám občas mohou objevit na obuvi bílé skvrny od soli a vlhkosti. Ty nejenže kazí vzhled vašich krásných bot, ale vlhkost společně se solí mohou poškodit svršek obuvi. Proto je vhodné těmto mapám od soli předcházet, případně je brzy ošetřit, když už ke znečištění dojde. Pojďme se podívat, jak na to.

ostraneni-skvrn-od-soli-na-botech

Jak se zbavit fleků od soli?

Pokud jste na svých botách objevili mapy od soli, nemějte strach, že by to nešlo vyčistit. Vždy použijte vhodný čistící přípravek určený přímo na vaše boty. My máme dva favority mezi přípravky na čištění, které fleky od soli hravě vyčistí:

  • Leather Soap je čistící pěna na hladkou kůži (i materiály typu Gore-tex), která účinně odstraňuje nečistoty, také vyživuje do hloubky a pomáhá k celistvému vzhledu. Stačí ji protřepat, nanést na čistý hadřík a utírat pomocí něj povrch. Po zaschnutí už jen přeleštěte.
  • Pedag Combi je pěnový čistič, který využijete na všechny druhy kůže (hladkou i broušenou, syntetickou, hodí se i na gumové povrchy a Gore-tex). Pěnu jednoduše nastříkejte na přiloženou houbu a vyčistěte jí povrch. Po zaschnutí hladkou kůži vyleštěte, velur a broušenou kůži rozčešte krepovým kartáčkem. Povrch bude po použití pěny nejen čistý, ale také ošetřený a chráněný.

Když s přípravkem začínáte, je vhodné, abyste před prvním použitím provedli test reakce přípravku na vaše boty na méně viditelném místě. Po vyčištění použijte impregnaci, abyste vzniku skvrn od soli pro příště zabránili.

mapy-skvrny-od-soli-na-botech

Jak předcházet skvrnám od soli na botách?

Nejdůležitější v boji proti skvrnám od soli na kožených botách je prevence. Dopřejte obuvi pravidelnou péči v podobě impregnace. Toto ošetření zamezí vlhkosti a soli proniknout do struktury kůže. Vše zůstane na povrchu kůže a snadno jej poté vyčistíte.

Impregnace je důležitá nejen u kožené obuvi. Máte-li obuv s membránou (např. Gore-tex), použijte na ni impregnaci také, jinak by sůl mohla poškodit funkčnost membrány.

Jako nejúčinnější přípravek považujeme impregnaci ve spreji Collonil Carbon Pro, která používá nejnovější technologie, díky kterým dokáže zachovat prodyšnost a současně ochránit vůči vlhkosti, ale i hloubkovému zašpinění.

Impregnace by se měla aplikovat pravidelně, třeba několikrát během zimy, jen tak si zajistíte snadné čištění a dlouhou životnost vaší obuvi. Četnost přitom záleží na tom, jak často boty nosíte, v jakých podmínkách a jaké je aktuální počasí. Při menší zátěži může stačit jednou za 4-6 týdnů, při větší klidně 1-2x týdně.

Před impregnováním boty vždy vyčistěte, aby impregnace mohla proniknout hluboko a vytvořit tak kvalitní ochranu proti vodě. Před impregnováním můžete kůži i vyživit  příslušným přípravkem (pro hladké nebo broušené usně) a až na závěr přistoupit k impregnaci.

Jak postupovat při použití impregnace

  • Sprej důkladně protřepejte. Při aplikaci se řiďte podle návodu na výrobku.
  • Stříkejte pouze na čisté a suché materiály.
  • Impregnaci na boty stříkejte ze vzdálenosti cca 20 cm.
  • Po důkladném zaschnutí (12 - 24 hodin) hladkou useň lehce přeleštěte, velurovou kůži můžete zdrsnit krepovým kartáčem.
  • Nástřik můžete opakovat až 3x, abyste docílili dokonalého účinku.

 

Mapy od soli nezmizely? Postup zopakujte

Protože je useň porézní materiál, snadno do sebe sůl s vlhkostí absorbuje. Pokud jste impregnaci nepoužili, je možné, že se druhý den po vyčištění mapy od soli zase objeví, vylezou na povrch. Pak je třeba, abyste celý proces ještě jednou zopakovali. Co určitě také pomůže, když použijete pečující a dobarvovací krém (na hladkou kůži) nebo emulzi či sprej (na broušenou kůži).