Co je hygge styl a kde se vzal?

hygge-style-uvod

Hygge je výraz, který nemá svůj název v jiných jazycích, proto ho musíme popsat, a to jako jedinečný koncept, který znamená pohodlí, intimitu a užívání si každého okamžiku. Jeho snahou je vytvořit prostředí, kde se budete cítit komfortně, bezpečně, útulně a užívat si pospolitost s rodinou, dobrou náladu, pohodu a radovat se z každodenních maličkostí.

Pro Dánsko, odkud tento styl pochází, představuje hygge spíše životní styl a filozofii než samotný styl bydlení, a proto i díky němu patří severské národy mezi ty nejšťastnější.

Hygge styl vychází ze skandinávského designu, který se vyznačuje minimalismem, čistotou, spojením funkčnosti a krásy a uplatňuje se ve všech oblastech života. Odráží se v něm i snaha o propojení s přírodou, proto se v rámci skandi i hygge stylu setkáte se světlými, přírodními barvami i přírodními materiály, chybět nesmí ani živé rostliny.

hygge-kvetiny

Jaké prvky nesmí domov hygge stylu postrádat?

Chcete-li do svého domova vnést útulno a pohodlí a dopřát si dotek hygge stylu, zaměřte se na několik prvků, které jsou pro něj typické. Volte doplňky v bílé, béžové, krémové, hnědé a šedé, které můžete střídmě doplnit několika málo výraznějšími detaily. Co se materiálů týká, hygge stylu vládnou ty přírodní, jako je masivní dřevo, kámen, keramika, kůže a kožešina, vlněné a lněné textilie. Nakonec se držte jednoduchého a čistého designu a zakomponujte do svého domova následující doplňky.

hygge-styl-kozesiny

Příjemné osvětlení je základ

Osvětlení je v hygge interiéru klíčové. Zahrnuje různé druhy světel od výrazného centrálního až po doplňkové a tlumené osvětlení, které hraje prim. Nedílnou součást pak tvoří svíčky, které pomáhají vytvořit intimní atmosféru a skvělé prostředí pro relaxaci, a to ve všech místnostech - v obýváku, ložnici, ale i v koupelně, kuchyni a chodbě. Pokud máte doma krb, i ten skvěle poslouží pro vytvoření příjemného světla a navození celkové atmosféry. 

hygge-svicky-prirodni-dekorace

Měkké a hřejivé textilie nesmí chybět

Základem hygge jsou textilie, a to ve všech podobách. Vysoké, chlupaté koberce, měkké polštáře, pletené i tkané deky, přehozy, plédy a kožešiny, které už na první pohled lákají k pohlazení a zachumlání se do nich. Stejně jako svíčky se nemusíte bát je zakomponovat do každé místnosti - použijte pohodlné sedáky či plédy a podsedáky na kuchyňské židle i lavice v chodbě, do obýváku krom těchto doplňků přidejte i polštáře na sezení na zem. Na zdi se budou vyjímat macramé dekorace.

hygge-styl-loznice-macrame

Zejména kožešiny jsou trendem posledních let. Přinášejí jak teplo a útulno, tak i pocit luxusu. Využijete je jako koberce či předložky na zem, ale také je můžete položit na křeslo či pohovku, a užívat si tak dokonalé pohodlí. Další možností jsou kožešinové polštáře a taburety, díky tolika možnostem i množství barevných variant najdete vhodný kožešinový doplněk podle svých představ.

Potěšte i další smysly

Protože hygge styl je o potěšení a maličkostech, nezapomeňte ani na další doplňky, které udělají radost dalším smyslům. Jedním z nich jsou vůně, které můžete spojit se svíčkami - stačí si pořídit jejich parfémované varianty nebo sáhnout po aromalampě a provonět s jejich pomocí domov. Dokonalý požitek potom dotvoří oblíbený teplý nápoj a dobré jídlo a samozřejmě příjemná hudba a kniha.

hygge-travy-prirodni-materialy-obrazy

Nezapomeňte na drobnosti

Hygge styl zahrnuje samozřejmě i mnoho dalších doplňků a dekorací, které doladí celkovou atmosféru, nesmíte to s nimi ale přehnat, přeci jen minimalismus je pro hygge zásadní. Do těchto drobností patří zejména rámečky s obrázky či citáty, přírodní dekorace ze dřeva, oblázky, větvičky či suché trávy, které najdete při procházkách venku, i jednoduché pokojové rostliny v květináčích, které do hygge interiéru zapadnou.