Váš průvodce skandinávským stylem bydlení

Několik designových žánrů se v posledních desetiletích dostalo do popředí, od rustikálního po moderní až bohémské, ale téměř žádný z nich nemá vytrvalost skandinávského stylu. Proč? Protože pod pojmem skandinávský design se jednoduše skrývá mnohem víc, než jen nábytek.

skandinávský-styl-bydleni

Stručně řečeno, na dekoracích ve skandinávském stylu je něco, čeho se lidé nemohou nabažit. A to nemluvíme o popularitě IKEY. Výhodou jeho i dalších skandinávských značek je jistě snadnost, s jakou lze jejich kousky integrovat do moderních i venkovských domů, smíchané s interiérem v industriálním nebo retro stylu.

Ale co vlastně znamená skandinávský design? Pojďte s námi prozkoumat tento okouzlující severský minimalismus podrobněji. Kde to všechno začalo a jak přenést tento styl bydlení do vašeho domova?

 

Kde vlastně hledat Skandinávii?

O čem tedy mluvíme, když mluvíme o Skandinávii? Termín skandinávský zahrnuje tři severoevropské země: Norsko, Švédsko (tvořící Skandinávský poloostrov) a Dánsko na jihu Švédska. A ačkoliv mnozí omylem zahrnují Finsko a Island do této skupiny zemí, do Skandinávie nepatří, i když je můžeme také najít v severní části mapy.

 

Co je skandinávský design?

Skandinávský design se vyznačuje minimalistickým, čistým přístupem, který se snaží spojit funkčnost s krásou. Tyto principy platí pro všechny oblasti severského designu, od architektury po elektroniku. Nejčastěji se však používají k popisu interiérového designu, včetně nábytku, textilu, keramiky a osvětlení.

Estetika a elegance skandinávského stylu jsou do značné míry způsobeny průhledností, vzdušností a spoustou otevřeného prostoru, který nedává šanci na nepořádek. Ve skandinávských pokojích nenajdete žádné nadbytečné předměty, místo toho zde má vše své přirozené místo.

Skandinávci rádi tráví svůj volný čas venku v přírodě, což se odráží i ve stylu jejich bydlení. Rádi promítají přírodní prvky do svých interiérů. Dřevěné podlahy jsou často odkryté, linie a tvary čisté, barvy v souladu s přírodou, preferují spíše světlejší barevné tóny. Ve skandinávských domech také najdete spoustu živých rostlin.

Styl severského bydlení je také ovlivněn skutečností, že skandinávské zimy jsou opravdu chladné a pohoda je tak velmi důležitým faktorem při zařizování. Proto v severských domácnostech najdete mnoho teplých a příjemných odstínů, ale také textury, jako jsou pletené přikrývky, akcenty z kožešiny nebo masivní dřevěné stoličky.

19650-1_taburet-z-prave-hovezi-kuze-fellhof-cernobily

Osvětlení, nábytek a dekorace

Vzhledem k tomu, že severské země mají v zimě tak málo přirozeného světla, osvětlení je nesmírně důležitou součástí skandinávského designu. Kromě maximalizace přirozeného světla s bílými stěnami nebo velkými okny přispěje k osvětlení prostor také správná volba a umístění lamp. V každé místnosti by mělo být více světelných zdrojů, od teplého slabého světla svíčky až po jasnou záři stropní lampy.

Ve skandinávském designu je kromě minimalismu kladen důraz na řemeslné zpracování jednotlivých kusů a nadčasový design. Preferuje se méně nábytku, za to výjimečný a vysoce kvalitní. Vše má své jasné a logické místo. Skromné křeslo s příjemným a měkkým polštářem z ovčí kůže najdete téměř v každém skandinávském pokoji.

Skandinávci samozřejmě také rádi zkrášlují své domovy nejrůznějšími bytovými dekoracemi, které citlivě vytvářejí dokonalou rovnováhu mezi minimalismem a pocitem relaxace.

Udržitelnost

Jelikož ve skandinávském designu vedle nesporné elegance a originality vládne i jednoznačná účelovost, není žádným překvapením, že nedílnou součástí severského stylu je i udržitelnost.

To se odráží ve skandinávských principech řemeslného zpracování, kvalitě a umožnění lepšího každodenního života. Severský styl, to je styl, který přirozeně usiluje o návrat k pomalé módě, designu a místní výrobě vysoce kvalitních výrobků navržených tak, aby vydržely.

 

Kvalita vs. cena

Cena skandinávských výrobků se může zdát vysoká, ale existuje několik logických důvodů. Dlouhá životnost, kvalita materiálu, nadčasový design a profesionální řemeslné zpracování - to vše jsou faktory, které zvyšují čísla na cenovkách originálních kusů skandinávského nábytku. I když vás budou stát o něco více, díky této investici nebudete muset vyměnit nábytek několik let, vydrží vám dlouho v perfektním stavu.

 

Jiný region, jiná chuť

Ačkoli lze hovořit o skandinávském stylu jako o celku, existují také drobné rozdíly mezi převládajícím designem v jednotlivých zemích.

Norský styl nabízí zvláštní směs špičkového, modernistického designu, který kombinuje osvědčené tradice. Švédské domácnosti se vyznačují tlumenými přírodními barvami jednotlivých kusů, které mají být především funkční. Dánský styl se naopak přiklání k filozofii hygge - to znamená, že je  spíše hravější, útulnější, vítá více barev, navíc je také ovlivněn německou a japonskou kulturou.

škandinávsky štýl interiérov

Vybarvěte svůj domov ve skandinávském stylu

Chcete sladit své domovy s takovými tóny, jako tomu mají Seveřané? Ve skandinávském designu převažují především barvy neutrální. To ale neznamená, že jejich styl je zcela bezbarvý. Prostory mají tendenci být spíše monochromatické a odstíny vstupují do této designové hry jako akcenty.

Pokud jde o samotné odstíny, velmi oblíbené jsou béžové a hnědé tóny, ale i jiné přírodní barvy, jako je zelená, šedá, měďová. Najdete zde mnoho kovových a dřevěných odstínů, ale také prvky šedo-modré, jemné růžové nebo teplé načervenalé barvy. Vše je samozřejmě doplněno univerzální a věčnou bílou, černou a šedou.

 

Charakteristické rysy skandinávského interiéru

1.    Materiály

Skandinávský styl interiéru zahrnuje přírodu a vyjadřuje její blízkost k matce zemi pomocí přírodních materiálů. Nábytek je většinou vyroben ze světlého dřeva, jako je smrk, bříza a borovice. Někdy jsou kombinovány s čalouněním z tkaných a strukturovaných tkanin.

Chcete-li vytvořit mírně „hrubší vzhled", je možné si pohrát s materiálovými kombinacemi dřeva, betonu a kovu.

Skleněné a kovové doplňky se často používají k přidání elegantních akcentů k přirozenému a minimalistickému vzhledu.

Pro koberce, polštáře a přikrývky se používají přírodní materiály, jako je vlna, len, bavlna a plsť, které vytvářejí útulnou a teplou atmosféru. Doplňky vyrobené ze strukturovaných tkanin, jako je pletená vlna, manšestr a kožešina, dodají každé místnosti vizuální estetiku a jsou příjemné na dotek.

Výsledkem je vzhled, který vypadá dynamicky a živě, ale zároveň klidně a vyváženě díky neutrální paletě barev a lineárním tvarům.

 

2. Tvary nábytku a doplňků

Nábytek, lampy a doplňky, jako jsou vázy a zrcadla, ve skandinávském stylu, mají především jednoduché tvary. Pohovky, příborníky, skříně na šaty a postele mají často lineární a minimalistický tvar, jídelní a konferenční stolky a židle se vyznačují kulatými a zaoblenými tvary.

 

3. Barvy a vzory

Jako základ se nejčastěji používají přírodní, neutrální barvy, jako je krémová, béžová a šedá. Obvykle jsou kombinovány s jinými odstíny všech barev. Vybledlé tóny modré, zelené nebo žluté slouží jako zajímavé akcenty, Skandinávci také rádi sáhnou po jemných pastelových odstínech, jako je máta, světle modrá a růžová, stejně jako intenzivnější odstíny červené.

Skandinávský interiér také hojně využívá geometrické vzory a přírodní motivy. Chevronové nebo rybí vzory se používají pro koberce, polštáře a ložní prádlo, lze je dokonale kombinovat s přírodními motivy, jako jsou motivy lesa, listů nebo zvířat.

 

4. Osvětlení

Ze skandinávského interiéru rozhodně nesmíme zapomenout zmínit oblíbené severské styly svítidel. Každý, kdo se opravdu zajímá o klasiku skandinávského světelného designu, jistě zná takové pojmy, jako Flowerpot a Gräshoppa, které jsou ve světě interiérového designu jednoduše nezaměnitelné a nepřehlédnutelné.

Kombinace minimalistických, organických tvarů s přírodními materiály a barvami - to je to, co charakterizuje skandinávská svítidla, která se stanou elegantním orientačním bodem ve vaší jídelně, obývacím pokoji nebo ložnici.

škandinávsky dizajn bývania

Tip pro designové tlumené osvětlení interiéru

 

5. Jednoduchost

Skandinávský design zdůrazňuje světlé a otevřené prostory s dostatečným prostorem pro pohyb a dýchání. Čisté linie a bílý prostor navozují pocit klidu. Taková vzdušnost jim také umožňuje udržovat jasnost a pořádek ve svých domovech. Jedna věc, kterou ve skandinávských domácnostech nenajdete, je nepořádek.

Někteří mohou interpretovat severský minimalismus jako naprostou strohost nebo chlad. Opak je ale pravdou. Místo toho, abyste se rozhodli pro strohý a ultraminimalistický vzhled, doporučujeme zaměřit se na takzvaný „lagom". Je to švédský termín, který se překládá jako „něco mezi" nebo „tak akorát". Nechceme ani příliš mnoho, ani příliš málo. Jednoduché, pěkné a útulné. Čisté a elegantní.

Skandinávci mají rádi rafinovanost, kvalitu a jedinečnost ve svém stylu, ale vždy se řídí tímto - vše s mírou. Pokud chcete svůj domov v severštině, nezapomeňte na to při výběru textilií, vzorů, akcentů, doplňků a dekorací.

 

6. Kvalita

Chcete žít jako seveřané? Investujte tedy do kvalitních, víceúčelových a praktických kousků. Skandinávský nábytek, svítidla a další funkční předměty se vyznačují moderním a estetickým vzhledem, ale nikdy ne dekorativností. Místo okázalosti rozhoduje kvalita a trvanlivost.

To však neznamená obětovat styl. Naopak, předměty vyrobené kvalitně a z vysoce kvalitních materiálů budou samy o sobě dekorativními prvky. Podívejte se na design v jednoduchých a úložných kusech, jako jsou věšáky na oblečení a boty, police a organizéry, úložné lavice a další předměty s úložným prostorem. To vše může fungovat jako pomocník, ale také jako úžasný designový prvek.

 

7. Příroda

Skandinávci mají tradičně úctu k přírodě, přírodní zdroje jsou pro ně vzácné. Už v minulosti se museli naučit s přírodou spolupracovat, chápat ji a respektovat ji, aby z toho, co příroda nabízí, vytěžili maximum. Tento respekt se projevuje nejen ve způsobu, jakým Skandinávci tráví čas venku, ale také ve způsobu, jakým žijí, navrhují a zdobí své domovy.

Totéž můžete udělat také a začlenit do svých domovů přírodní prvky, jako je dřevo, sochařská díla inspirovaná přírodou, pokojové rostliny, přírodní textilie a čalounění (vlna, mohér, ovčí kůže, len, juta a další). Vpusťte světlo do svého domova a používejte ekologicky šetrné a udržitelné materiály, kdykoli je to možné.

 

8. Útulnost

Mnozí považují skandinávský styl za drsný a chladný, ale není tomu tak. Naopak, seveřané vědí, jak dát několik prvků a principů do celé této jednoduchosti, skromnosti a čistoty, které doslova zahřejí jejich domovy.

Pokud to chcete dělat jako oni, přidejte do svého interiéru věci, které do vašeho interiéru přinesou teplo a pohodlí, jako jsou vonné svíčky, měkké přikrývky nebo teplé pantofle. Pokud máte krb, udělejte z něj ústřední bod domova a místo setkávání. I když sem nepořádek nepatří, nebojte se mít v dohledu deky, přikrývky a jiné oblíbené věci. Přidejte osobní detaily, které vám udělají radost.

škandinávsky interér

Tipy a inspirace pro bydlení ve skandinávském stylu

Skandinávská ložnice

Ložnice v pojetí skandinávského stylu by měla být nejpohodlnějším místem v domácnosti. Vhodný skandinávský nábytek pro ložnici má tendenci být minimalistický. Tvary jsou velmi jednoduché, textura nábytku je často jednobarevná bez vzoru, většinou bílá nebo mírně bledá.

Skandinávský styl se distancuje od obrovských vestavěných skříní, pro tento styl nábytku jsou charakteristické menší elegantní komody na oblečení. Pokud se však nemůžete vzdát vestavěných skříní, stále se držte jednoduchosti. Alternativně můžete úložný prostor vyřešit vestavěným šatníkem.

Vyberte si postel ze světlého dřeva nebo s ocelovým rámem v černé nebo šedé barvě, a k tomu zvolte noční stolky, které nejsou příliš dominantní.

A jak doplnit typickou skandinávskou ložnici uměním? Typickou výzdobou jsou černobílé tištěné fotografie zarámované do dřevěného, jednoduchého rámečku. Velké kusy obrazů nemusí být ponechány na stěnách. Neváhejte je dát na zem nebo okenní parapet. Se skandinávským stylem se často můžete setkat s takovou ležérností.

Inspirace: Chcete vnést jednoduchost i do dalších oblastí svého života? Podívejte se na tipy na minimalistický šatník.

 

Skandinávský obývací pokoj

Možná jste si všimli, že většina prostor v severských domácnostech má podlahy bez koberců. Je to proto, že podlahové desky jsou hlavní součástí vytváření skandinávské estetiky. To ale neznamená, že si nemůžete koupit koberce. Jen je třeba mít na paměti, že i zde platí rovnováha, ladění a princip „všeho s mírou".

Stejně jako v ložnici, i v obýváku musí kusy nábytku umožňovat proudění vzduchu. Hledejte pohovky s tenkými nohami ve spodní části a ujistěte se, že jsou zvednuty z podlahy. Dokonce i velké obývací stěny mají tendenci vizuálně zmenšovat prostor. Proto se snažte  velkým skříním vyhnout a raději umístěte křeslo, knihovnu nebo malou komodu do rohu, abyste prostor provzdušnili.

Příliš dekorativní, kýčovité a komplikované doplňky jsou považovány za zbytečné. Chcete-li, aby se váš obývací pokoj stal útulným rájem, potřebujete jen pár drobností a maličkostí.

 

Skandinávská kancelář

Měli byste mít dostatek místa v kanceláři, abyste se vyhnuli vizuálnímu nepořádku a mohli se soustředit. Váš stůl by měl být vyroben z bílého nebo světlého dřeva, s tenkými nohami a s čistými liniemi.

Stěny můžete ozdobit citáty nebo inspirativními uměleckými díly v černé a bílé barvě. A nepodceňujte krásu, kterou může malá rostlina přinést do vašeho pracovního prostředí.

 

Skandinávská kuchyně

Pokud chcete kuchyň v autentickém skandinávském stylu, je nejlepší zvolit světlejší barevné odstíny. Ty budou odrážet více světla ze stěn a vytvářet iluzi většího kuchyňského prostoru.

Nad jídelním stolem nebo ve středu místnosti umístěte místo lustru jednoduché závěsné světlo tak, aby bylo blíže ke stolu a tím ho lépe osvětlovalo.

Dřevo je typickým materiálem pro skandinávský styl. Při výběru podlah nebo desek byste se měli ujistit, že použité dřevo je silné a trvanlivé. Pokud nechcete v povrchové úpravě používat masivní dřevo, jsou vhodnou alternativou laminované desky s dýhou na povrchu.

Žádná skandinávská kuchyně by nebyla kompletní bez přidání nějakého nástěnného umění. Ať už se rozhodnete pro zrcadlo nebo jednoduchý rámeček s monochromatickým obrazem, přinese to do vaší kuchyně tu správnou domácí atmosféru.

 

Skandinávská koupelna

Pokud chcete dosáhnout skandinávské estetiky i v koupelně, začněte vytvořením ústředního bodu. Jestliže máte prostor, volně stojící kamenná vana je skvělým výchozím bodem.

Vyberte si klasický tvar, jako je vejce nebo ovál, a slaďte ho s minimalistickými kohoutky v kontrastním odstínu, jako je matná černá.

Vana by měla doplňovat zbytek koupelnového nábytku, ale nepřehánějte to. Funkčnost je zde stejně důležitá. Vyberte si skříňku pod umyvadlem, která poskytuje úložný prostor. Tímto způsobem budete mít všechny své nezbytnosti úhledně uklizené, a přitom zachováte volný prostor na podlaze.

Skandinávský design koupelny je také převážně minimalistický, takže neobsahuje žádné zbytečné dekorace. Můžete použít praktické doplňky, jako jsou koše na ručníky, zrcadla, stejně jako koberce a rostliny. Každá z dekorací si určitě najde své využití.

Vaše koupelna by měla evokovat příjemné útočiště před ruchem okolního světa, proto buďte při zařizování koupelny opatrní a vytvořte zde dokonalou oázu klidu.

 

Pět chyb při zdobení ve skandinávském stylu

Zdobení pouze v bílé barvě

Běžná mylná představa je, že Scandi styl je o bílé. V tomto stylu si můžete klidně také hrát s některými barevnými odstíny začleněnými do uměleckého díla, polštářů nebo přikrývek. Když je všechno bílé, místnost se stává chladnou a bez inspirace.

 

Začlenění pouze dřevěného nábytku

Ano, jedním z hlavních rysů skandinávského stylu jsou nádherné dřevěné povrchy, ale určitě můžete přidat další prvky, jako je mramor a kov. Přemýšlejte o různých dalších povrchových úpravách, ze kterých si můžete vybrat.

 

Příliš minimalismu

Ačkoli minimalistické a čisté prostory jsou základním prvkem skandinávského designu, různé textury a materiály jsou nezbytné pro vytvoření pocitu tepla v domácnosti. Vezměte texturovaný koberec, lněné závěsy a útulnou přikrývku, pléd nebo vlníček. Tato směs textur přinese harmonii do vašeho domova a vytvoří útulný pocit „hygge".

 

Scandi je příliš drahé

V žádném případě byste neměli mít pocit, že musíte vykrást banku, abyste si mohli dovolit zařídit domácnost ve skandinávském stylu. Vzhledem k tomu, že i zde je méně vždy více, mělo by být vše v prostoru minimální a funkční.

Začněte postupně. Přineste domů přírodu, nechte vstoupit co nejvíce přirozeného světla a pak vyberte několik klíčových kusů nábytku. Existuje mnoho skvělých značek, které nabízejí kvalitní nábytek za rozumnou cenu.

 

Severský znamená neosobní

Pokud chcete napodobit skandinávský styl tím, že udržíte své pokoje chladné a strohé za každou cenu, děláte chybu. Ano, Scandi design nemá rád okázalost a nadměrné zdobení, ale to nevylučuje útulnost a pohodlí. Koneckonců, mnohem důležitější, než následovat nějaký moderní styl, je vytvořit design, kde se cítíte jako doma.

Při zařizování také zůstaňte sami sebou. Váš obývací pokoj nebo ložnice by měly odrážet vaši osobnost, ne první stránky módních katalogů. Hledejte materiály, kterých se budete rádi dotýkat, předměty, na které se budete rádi dívat, vneste domů vůně, světlo, radost. Vyhněte se rychlým trendům a levným plastovým výrobkům, preferujte pravost přírodních věcí.

škandinávske doplnky

Pět severských inspirací z online světa

Používání Instagramu a sociálních sítí je obecně jedním z populárních způsobů, jak se inspirovat. Pokud je váš šálek kávy skandinávský design, zde je několik skvělých IG účtů, které byste měli sledovat:

@scandinavianhomes

Zařízení skandinávské domácnosti od talentovaných návrhářů interiérů.

@styledbyemmahos

Krásné pokoje s huňatými koberci a útulnými závěsy, u kterých při pohledu na ně máte chuť ukrýt se a už nikdy nevyjít ven. To přesně jsou fotografie originální stylistky Emmy Fischer z  Götebergu.

@ettrumtill

Asi nikoho nepřekvapí, že Katarina Matsson, jedna z režisérek Elle Sweden, má nádherný domov. Na svém účtu vás nechá nahlédnout i do svého původního domova.

@elisabeth_heier

Pokud toužíte po minimalistických snímcích, které dodají vašim očím chvíle relaxace a estetiky, stojí za to sledovat i fotografku a designérku Elisabeth Heier z Osla.

@annaleena.interiéry

Umělkyně a designérka Annaleena Leino vám nabízí inspiraci s příjemnou kombinací moderního minimalismu a nádechu elegance.

Proč je skandinávský design tak populární?

Kouzlo jistě spočívá už jen v tom, jak na nás na první pohled působí. Čistá příroda a jas vyvolávají pocit klidu, který spousta lidí postrádá ve svém každodenním životě. Po odchodu z práce je myšlenka na návrat do domu, kde nás nevítá chaos, zmatek, nesoulad a dysfunkce, ale naopak elegance, pohoda a pořádek, obzvláště atraktivní.

A o tom je skandinávský styl. Nic víc a nic míň - cítit se jako doma, přirozeně, útulně, bezpečně, poněkud výjimečně. Pozvěte domů hodně přírody, světla, elegance a žijte jako Seveřané…

Zdroj: https://www.homago.cz/i/736/jak-najit-cestu-ke-stesti-a-pohode-pustte-si-domu-skandinavsky-styl