Průvodce výběrem správné tašky na notebook – Jak vybrat rozměr, materiál nebo barvu?

Taška na notebook není jen módním doplňkem, ale zajišťuje i potřebnou ochranu vašeho laptopu. A to především na cestách, kdy zabrání poškrábání nebo poškození při pádu na zem. Svou funkci ale stoprocentně plní jen v případě, že vyberete model o správných rozměrech a z kvalitního materiálu. Na co tedy před nákupem myslet? 

jakv-vybrat-tasku-na-notebook

Dobře zvolená velikost je základ

Nejčastěji uváděným údajem je úhlopříčka displeje notebooku, která se udává v palcích a určuje rozměr displeje. Pro určení správné velikosti tašky je však nejdůležitější porovnat přesnou rozměry (šířku a výšku) notebooku s rozměry vnitřní přihrádky na notebook v tašce. I tyto parametry se totiž mohou u jednotlivých značek lišit. Zpravidla se tašky na notebook prodávají s přihrádkami v těchto velikostech:

  • 11 až 12,1 palců (cca 27,94 až 30,73 cm)
  • 13 až 13,3 palců (cca 33,02 až 33,78 cm)
  • 14 palců (cca 35,56 cm)
  • 15 až 16 palců (cca 38,1 až 40,64 cm)
  • 17 až 17,3 palců (cca 43,18 až 43,94 cm)
  • 18 palců a více (cca 45,72 a více cm).

Rozměry přitom bývají udávané v palcích ("), kdy 1" = 2,54 cm. Tolerance bývá běžně cca 1 až 2 centimetry a některé materiály zaručují i částečnou flexibilitu, ale raději na to nespoléhejte a rozhodně si nikdy nepořizujte model menší, než je váš laptop.

Pokud si nejste jistí, nebo chcete brašnu využívat i na dokumenty a další nezbytnosti, pro jistotu vaši volbu konzultujte s prodejcem.

uhlopricka

Styl a komfort bez kompromisů

Dále doporučujeme zaměřit se na materiál a celkové provedení. Kromě textilních a nylonových tašek na notebook seženete i varianty z pravé nebo umělé kůže, které jsou zpravidla těžší, ale zase mají elegantnější vzhled. Přírodní kůže patří k nejdražším možnostem, přesto se vyplatí, zejména proto, že nemá konkurenci v životnosti. Jen samozřejmě vyžaduje adekvátní péči.

Pro větší pohodlí volte tašku nejen s krátkými uchy, ale i s dlouhým popruhem. Díky tomu je budete moci nosit i na rameni, což je mnohem praktičtější hlavně proto, že vám zůstanou volné ruce.

Pak už můžete vybírat barevné provedení, které ale není jen otázkou designu. Tmavší barvy jsou rozhodně praktičtější, protože na nich není vidět každé smítko nebo malé škrábnutí. Pokud navíc vyberete černou, hnědou nebo šedou, máte jistotu, že se daný kousek bude snadno kombinovat s každým byznys outfitem.

Pro maximální bezpečnost

Před mechanickým poškozením budou váš notebook chránit dostatečně pevné tašky s vnitřním polstrováním. A pokud s notebookem chodíte převážně pěšky nebo cestujete hromadnou dopravou, zaměřte se i na voděodolnou úpravu materiálu. Koženou brašnu pak nezapomeňte ošetřit vhodnou impregnací.

Kdy je lepší batoh, taška a kdy jen pouzdro? 

Pokud u vás hraje nejdůležitější roli pohodlí a funkčnost, možná si nakonec místo tašky vyberete batoh. Jedině ten totiž můžete nosit celý den, aniž by vás bolela záda, a to i v případě, že s sebou nosíte notebook větších rozměrů. Modely ve vyšší cenové kategorii mají ergonomicky tvarovaná záda a vyrábějí se z kvalitních materiálů, které přístroj ochrání

A zároveň jsou i stylovým doplňkem. Obzvlášť si je chválí lidé, kteří do práce jezdí na kole nebo na koloběžce. Tašku zase více oceňují ti, kdo přenáší notebook spíše na kratší vzdálenosti a důležitým kritériem je pro ně elegance a styl.

Další alternativu představuje pouzdro na notebook, které má spoustu podob a vejde se do jakékoliv větší tašky nebo batohu. Zároveň ho ale můžete bez problému nosit v ruce a skvěle notebook ochrání i při cestování na delší vzdálenosti. Do kufru je totiž ideální variantou.