5 tipů, jak vytvořit minimalistický šatník. Uleví peněžence i planetě

Jaro už skoro klepe na dveře. Až se zeptá, jak je možné, že váš šatník praská ve švech a vy nemáte pořád nic, ale vůbec nic na sebe, mějte připravenou odpověď. Tou je minimalistický šatník. Než odejdete jinam s myšlenkou, že přeci nejste Steve Jobs a nechcete chodit jen v jednom černém roláku, přečtěte si, jak díky chytrému výběru a kombinování vypadat stylově i s překvapivě menším počtem věcí.

minimalisticky-satik 

Minimalistický neboli kapsulový šatník není v módě žádnou novinkou. Pojem „capsule wardrobe“ vznikl už v 70. letech 20. století. Malý, kompaktní, v základních barvách, co se dobře kombinují. Tuhle myšlenku hlásala Sussie Faux, majitelka londýnského butiku Waredrobe, díky které se termín dostal do módních slovníků. Ale až proslulá americká návrhářka Donna Karan ho dostala i do šatníku běžných pracujících žen. Její ikonická kolekce „7 pieces“ v roce 1985 představila 7 základních univerzálních kousků, s jejichž kombinacemi mohly být americké ženy hvězdami kanceláře.

VÝHODY MINIMALISTICKÉHO ŠATNÍKU

Filozofie je opravdu jednoduchá. Stačí několik nadčasových kousků kalhot, sukní, košilí a šatů v neutrálních barvách, které vám padnou a které díky správným doplňkům proměníte pokaždé v jiný model. Ve výsledku nejenže budete při každé příležitosti skvěle upravená, ale ulevíte i svojí peněžence a prostřednictvím udržitelné „pomalé módy“ pomůžete planetě.

Zkuste si spočítat, kolik každou sezónu utratíte za rychlou módu z řetězců. Kolekce odrážejí nejnovější trendy, které vyvanou za dva tři měsíce. Jsou většinou méně kvalitní a z materiálů, které ve vaší pračce nepřežijí ani do druhé sezóny vašeho oblíbeného seriálu. Když se oprostíte od impulzivních nákupů a divokých vzorů, ubude i kousků, které teď jen divoce visí na ramínku a nevynosíte je. Minimalismus v oblékání znamená, že si vybudujete osobitý styl, který neuvidíte v ulicích na každé druhé s každou další obměnou zboží v obchodech.

Chcete si ulehčit rána a mít konečně co na sebe? Nejste samy! Základem je promyšlená strategie při výběru. Podívejte se s námi, jak na to:

1) VYTŘIĎTE SKŘÍŇ ANEB MOC OBLEČENÍ NEROVNÁ SE STYL

Japonská spisovatelka a odbornice na úklid Marie Kondo způsobila v roce 2017 svojí knihou Zázračný úklid revoluci po celém světě. Její KonMari metoda organizování a úklidu věcí spočívá v tom, že si necháte pouze věci, které vám dělají radost. To využijete i při tvorbě jednoduššího šatníku, kdy musíte nejprve pečlivě vytřídit to, co již máte doma. Vezměte to opravdu od podlahy, i Marie Kondo doporučuje: všechno musí ven. Veškeré oděvy vyndejte ze skříně, z ramínek i šuplíků a dejte je na jednu hromadu. A teď začíná ta vzrušující a obtížná část. Každý jeden kousek vezměte do ruky a zhodnoťte, jestli s vámi zůstane.

Doporučujeme vytvořit si následující hromádky:

  • Oblečení, které miluji (sedí mi, nosím ho, dobře se kombinuje).

  • Oblečení, kterého se nechci vzdát (sentimentální hodnota, velká investice, šaty na zvláštní příležitost).

  • Oblečení, u kterého si nejsem jistá.

  • Oblečení, které vyřazuji (poškozené a seprané kusy, malé a nesedící věci, umělé materiály, ve kterých se potíte jako při saunovém rituálu).

Vyhraďte si dostatek času a jděte do radikální redukce. Položte si otázku, kolikrát za poslední rok jste kousek měla na sobě, nemilosrdně vyřazujte ty, které vám nesedí. Vězte, že pokud se to nestalo doposud, zázračně nezhubnete na svoji středoškolskou váhu, nezměníte svůj somatotyp, ani do reálného prostředí pravděpodobně nevynosíte tu sukni těsně pod zadek, ve které jste si připadala neodolatelná za závěsem v kabince.

Nechte si kvalitní kousky, které vám lichotí teď a které jdou vzájemně k sobě. Hromádku číslo tři nechte pár týdnů nebo měsíc uzrát, zkuste vymyslet možné outfity, případně požádejte o názor kamarádku. Oblečení na vyřazení můžete buď dát na charitu (azylové domy, Armáda spásy, textilní kontejnery) nebo je prodat na specializovaných platformách jako je Vinted či nabídnout do různých facebookových skupin.

2) VYTVOŘTE ZÁKLAD, SE KTERÝM SI MŮŽETE HRÁT

Když přemýšlíte, jak sestavit capsule wardrobe, podívejte se zblízka na svůj životní styl a zvyklosti. Pokud jste sportovní typ, který dělá v neformálním prostředí, pravděpodobně nebudete potřebovat kopu formálních kostýmků. Jestli se pohybujete v kanceláři, svůj basic šatník potřebujete vystavět na oblečení, které obstojí na oficiálních poradách a úspěšně projdou proměnou na večerní drink po práci. Barvami, které chcete mít v základu, jsou bílá, černá, tělová, tmavě modrá a další neutrální tóny, které spolu tvoří harmonii.

Módní znalci doporučují pořídit si:

  • černé pouzdrové šaty,

  • černé kalhoty,

  • bílou košili,

  • tmavě modré džíny,

  • kvalitní kalhotový kostým,

  • sako,

  • sukni,

  • trička v základních barvách,

  • kardigan a svetr,

  • kabát a přechodový trenčkot.

Samostatnou kapitolou jsou doplňky, které teprve vaši „kapsuli“ vystřelí do módní stratosféry.

3) ZVOLTE SPRÁVNÉ DOPLŇKY, JSOU TAJEMSTVÍM ÚSPĚCHU

Když se rozhodnete pro minimalistický šatník, jsou základní kousky vaším plátnem, na který nanášíte „barvu“ a podtrhujete osobitost doplňky. Ideální volbou jsou ty z kvalitních materiálů. Například kožené pásky různých barev a šířek a dokážou dotáhnout a změnit celý styl. Využijete je nejen do kalhot a džín. Přepásáním kardiganu nebo volné košile s nimi zvýrazníte pas a vykouzlíte ženskou siluetu. Červený nebo jiný výrazný pásek bude skvělým akcentem outfitu, případně ho jako tón v tónu můžete sladit s koženou kabelkou nebo praktickým batohem. Boty, které vám určitě nesmí chybět, jsou lodičky na podpatku, bílé tenisky, baleríny a v létě sandály, v zimě kozačky.

TIP: Kožené pásky, boty a doplňky nevyjdou z módy. Jestli chcete zachovat jejich vzhled a funkčnost i do dalších sezón, pečujte o ně. Pořiďte si speciální krémy a balzámy, díky kterým zůstane tenhle přírodní materiál lesklý a měkký. Jen tak docílíte luxusního minimalistického vzhledu, po kterém toužíte. Okopané boty nebo rozpraskané kožené doplňky pošlou váš look rovnou do módního pekla.

minimalisticky-outfit

4) VRSTVĚTE, PŘIDEJTE STRUKTURU A MĚŇTE SILUETU 

Tajemství toho, abyste nepůsobily, jako když se vám doma rozbila pračka a vy nosíte poslední kusy do roztrhání, tkví v detailech. Lidské oko vnímá celek, se správnou taktikou můžete i stejné věci změnit k nepoznání. Vrstvení oblečení je jednou z možností, jak dát jednotlivé kusy do nového kontextu. Pokud k letním šatům vezmete punčochy, kozačky, doplníte kardiganem a v pase zdůrazníte koženým páskem, máte okamžitě model, který ruší zažitou představu sezónnosti. Váš základní šatník jste právě vynásobily ve využitelnosti.

Přidejte strukturované materiály. Jednoduchý hladký základ vašeho kabátu dokáže rozbít nečekaný doplněk v podobě velké šály nebo kožešinového límce. Ty ostatně využijete jako netradiční luxusní ozdobu právě třeba kardiganu nebo jednoduché košile.

To, kterou část těla zdůrazníte, změní siluetu, a tím i celkový dojem z outfitu. Kromě pásků si můžete hrát i s umístěním kabelky a nastavením délky popruhu. Velký návrat již druhou sezonu zažívají ledvinky. Pokud zvolíte třeba koženou ledvinku s výrazným vzorem, kterou se přepásáte přes ramena k podpaží, dodáte základním kouskům tu správnou moderní tečku.

5) S BUDOVÁNÍM FUNKČNÍHO ŠATNÍKU ZAČNĚTE V OBCHODĚ 

Když si zvládnete vytvořit funkční minimalistický šatník, který je postavený na kvalitě a ne na kvantitě, hlídejte si, aby postupně opět nenabobtnal do původní podoby. Vyplatí se dodržovat systém kus dovnitř – kus ven. V režimu kapsulového šatníku si můžete dovolit investovat do dražších značkových věcí, které jednou budete moci při troše péče předat další generaci. Vyhýbejte se extrémům – i když všichni kolem nosí ultra vysoký pas nebo větrají břicho v bokovkách, myslete na to, že se v oblečení chcete cítit dobře celý rok. Zůstaňte raději u toho, v čem se cítíte dobře a co lichotí vaší postavě. To je totiž styl, který nikdy nevyjde z módy.