Jak ochránit platební kartu nejen díky pouzdru s RFID ochranou

pouzdro-na-karty-secrid

Používání bezkontaktní platební karty je sice nesporně jednodušší a rychlejší, ale jako problém se jeví fakt, že mnoho lidí si neuvědomuje možná rizika. Nejnovější generace platebních karet i osobních dokladů fungují na principu RFID čipů, které umožňují bezdrátovou komunikaci. Navzdory postupnému zlepšování této technologie jsou bezkontaktní karty poměrně snadno zneužitelné a bez použití ochrany umožňují naskenování dat i na větší vzdálenost. Zcela nepozorovaně tak může dojít ke krádeži osobních údajů nebo peněz z platební karty.

 

Bezkontaktní  karty  jsou (zatím) rizikovější

Úvodem si vysvětleme, co je to vlastně to RFID, které se profiluje jako jeden z posledních trendů v oblasti bezkontaktního placení. Základní princip RFID (Radio Frequency IDentification) neboli radiofrekvenční identifikace je poměrně jednoduchý. Když se RFID tag ve formě platební karty, nálepky, přívěsku a podobně dostane do blízkosti snímače, který vyzařuje do okolí elektromagnetické vlnění, energie tohoto vlnění je zachycena anténou, nabije se miniaturní kondenzátor na tagu a jeho čip vyšle své identifikační údaje.

RFID tagy mohou být obecně aktivní a pasivní, bezkontaktní platební karty jsou téměř vždy pasivní. Tyto pasivní značky RFID nemají vlastní zdroj napájení, který by mohly použít k vysílání dat. Namísto toho jsou napájeny elektromagnetickou energií přenášenou ze čtečky. Největší obavy pochopitelně vyplývají z možnosti neautorizovaného čtení a možnosti padělání těchto RFID tagů. Dnes je běžnou realitou vytvoření duplikátu čipu.

Moderní RFID technologie jsou na tom v oblasti zabezpečení o poznání lépe než ještě před pár lety, neboť k zajištění uložených informací využívají přístupové klíče a přenos mezi čipem a čtecí jednotkou může být zajištěn šifrovací technologií. Jsou však známé i případy, kdy byly narušené i takovéto systémy.

 

RFID kartu spolehlivě ochrání bezpečnostní pouzdro na karty

Na ochranu karet s možností bezdotykového snímání dnes existují různá ochranná pouzdra z kovového nebo kovem protkaného materiálu, který blokuje přístup signálu ze čtečky ke kartě.

Praktické, bezpečnostní i estetické nároky na uložení karet splňují speciální peněženky se  zabudovaným ochranným pouzdrem na karty od značky Secrid. Nejen, že dobře vypadají, nezaberou moc místa, ale zároveň se do nich vejde vše potřebné a karty jsou chráněny proti možnému zneužití.

Ochranná hliníková pouzdra tzv. Cardprotector si můžete pořídit buďto samostatně nebo integrovaná přímo do elegantně vypadajících peněženek z pravé kůže v mnoha různých barvách a designech. Patentovaný výsuvný systém umožní snadný přístup ke kartám jediným pohybem prstu. Hliníkové pouzdro navíc nabídne nejen ochranu údajů na RFID a NFC kartách, ale také chrání karty před mechanickým poškozením.

 

Jako vždy platí, že bezpečnost je otázkou lidského faktoru

Jestliže používáte klasickou nebo bezkontaktní platební kartu, v žádném případě není přehnané dodržování základních pravidel bezpečnosti:

  1. Nikdy nenoste u karty PIN kód. Zlodějům byste tím zjednodušili práci při výběru z bankomatu a pravděpodobně byste tak přišli o mnohem víc peněz.
  2. Pokud to není nutné, kartu při platbě nedávejte z ruky, zejména tu bezkontaktní. Třeba v restauraci by s ní číšník rozhodně neměl odejít od stolu.
  3. Neopisujte si z karty žádné přístupové údaje jako číslo, platnost ani CVV/CVC kód. Pokud by se tyto informace dostaly do nesprávných rukou, posloužily by k podvodným online platbám.
  4. Pochopitelně kartu nikdy nepoužívejte jako zástavu. Není podstatné, zda by šlo o hotel nebo autopůjčovnu, svou kartu zkrátka nepouštějte z ruky.
  5. Ukládejte si kartu do pouzdra na doklady, případně do pouzdra určeného pro bezkontaktní kartu. Nosit kartu v peněžence je sice pohodlné, ale pokud vám ji ukradnou, přijdete současně o kartu, hotovost i veškeré doklady.
  6. Nikdy nemějte kartu jen tak volně položenou v kapse. Karta by vždy měla být uložena v pouzdře, a to patří do kabelky nebo batohu. Otevřená taška však také není to pravé.
  7. Během nakupování v samoobsluze byste tašku s peněženkou neměli mít volně v košíku. Zloději počítají s tím, že je to pro lidi pohodlnější. Nejlepší je mít tašku s penězi, kartou a doklady neustále u sebe.
  8. Při výběru peněz z bankomatu se mějte na pozoru. Zvláště se ujistěte, že nikdo neuvidí váš PIN a pokud se v blízkosti bankomatu nachází někdo podezřelý, raději výběr odložte.
  9. Online platby využívejte výhradně u prověřených obchodníků. Pokud možno jen u těch, kteří mají službu 3D Secure, která chrání zadané platební údaje před zneužitím na internetu. Poznáte to tak, že při každé platbě vám na mobil nebo e-mail přijde jednorázový kód, jímž je nezbytné transakci potvrdit.
  10. Pokud jste kartu ztratili nebo vám byla odcizena, ihned po odhalení této skutečnosti si ji nechte zablokovat. Blokace je ze zákona zdarma, takže není důvod váhat.