Dress code: Znáte druhy kodexu oblékání?

Určitě jste již někdy slyšeli pojmy jako White Tie nebo Black Tie. Chcete vědět, co tato anglická slova  a další druhy dress code znamenají? A čím se řídit, když takový název objevíte na své pozvánce na důležitou společenskou akci nebo na významnou rodinnou událost? Zorientujte se s pomocí našeho článku v kodexu oblékání a udělejte při každé příležitosti raději dobrý dojem než faux pas.

S jakými druhy dress code se můžete setkat:

1 White tie 8 Casual chic
2 Black tie 9 Semi formal
3 Black tie creative 10 Coctail
4 Business formal 11 Cutaway
5 Business casual 12 Tenue de ville
6 Casual 13 Summer chic
7 Smart casual  

 

Dresscode_styly_oblekani 

1 White Tie

Není víc formálnější dress code než White Tie, který se řídí velice striktními pravidly. Setkáte se s ním při nejvíce společenských večerních akcích, jako jsou ceremoniály v nejvyšších kruzích, formální galavečery, plesy v opeře, státní události nebo královské svatby.

U pánů je vyžadován frak, kalhoty s vysokým pasem a šle, bílá vesta nebo vesta s lehkým nádechem slonovinové kosti, speciální bílá white tie košile s odepínacím límečkem, bílý ručně vázaný motýlek a nejlépe perleťové manžetové knoflíčky. Pokud byste chtěli outfit něčím zpestřit, sáhněte po bílé šále nebo bílém šátku do klopy a na hlavu nasaďte cylindr.

Ženy oblékají dlouhé večerní nebo plesové šaty. Šaty mohou být velmi honosné a okázalé v různých barvách a dekorech. Za vhodné doplňky se považují večerní rukavice překrývající lokty, luxusní šperky, čelenky a také by nemělo chybět psaníčko. Určitě se vyplatí využít služeb vizážistky na takovouto honosnou událost. Účes i make-up by měl být elegantní.

Důležité pravidlo: K White Tie nepatří hodinky! Platí to jak pro muže, tak pro ženu.

2 Black Tie

S Black Tie se nejčastěji setkáte při slavnostních ceremoniích, večírcích, svatbách a významných událostech, které začínají po 18. hodině.

Muž by si měl obléknout černý nebo černomodrý smoking s černým motýlkem. Nesmí chybět bílá košile, vesta nebo šerpa kolem pasu, smokingové kalhoty s lampasem, černé ponožky a černé lakované boty.

Pro ženy jsou ideální dlouhé večerní šaty v tmavých barvách - černé, temně modré, tmavě fialové nebo bordó barvě. Samozřejmostí jsou boty na podpatku s uzavřenou špičkou, matné silonové punčochy a barevně sladěné drobné psaníčko. Dokonalý dojem podtrhnou šperky, vhodné jsou například diamantové, perlové nebo zlaté šperky. Nezapomínejte na celkový upravený vzhled, pečlivý make-up a dokonalý účes.

Ani k dress code Black Tie nepatří hodinky.

3 Black Tie creative

Jak napovídá slovo creative, jedná se o nápaditější podobu black tie. Cílem je nesplynout s davem. Muži mohou sáhnout po černé košili, brokátovém smokingu nebo smokingu s výšivkou. Smoking se sametovými detaily nebo blýskavými doplňky určitě bude splňovat dávku kreativity.

Základem pro ženy je večerní toaleta – dlouhé šaty mohou mít výraznější barvy, potisky nebo třeba rafinované průstřihy a výstřihy. Povolené jsou i dokonale padnoucí kostýmy a dlouhé overaly. Kreativitu je možné předvést i v doplňcíchvýrazná psaníčka v nápaditých tvarech, ozdoby do vlasů nebo šperky.

4 Business Formal

S business dress codem se můžeme setkat velmi často. Business formal je reprezentativní společenský oděv, který znamená pro finančníky, právníky a obchodníky běžné denní oblečení.

Žena může volit mezi sukní, šaty, kalhoty nebo kostýmkem. Kostým být měl být konzervativní v tmavších barvách, šedé nebo modré. V létě je možné zvolit světlejší odstíny. Upřednostňují se klasické střihy, sukně by měla mít délku ke kolenům. Business šaty by měly být jednobarevné nebo s decentním vzorem, jako je kostka nebo proužek. Doplnit je lze sakem s délkou k bokům ve stejné barvě. Vhodnou obuví jsou černé kožené lodičky, baleríny nebo boty pánského stylu. Kožená kabelka nebo aktovka, opasek i hodinky by měly ladit s obuví. Upřednostňuje se střídmost, a to jak ve volbě šperků, tak i ve zvoleném make-upu.

Pro pánský business formal dress code patří tmavý oblek. Zvolit lze černý, šedý nebo tmavě modrý, stejně jako u žen lze v letních měsících sáhnout po světlejších odstínech šedé a béžové. Košile opatřená vázankou by měla být jednobarevná světlá nebo s jemným vzorem. Stejně jako u žen by mužské kožené doplňky měly být sladěné. Ke kožené obuvi v tmavých barvách jednoduše sladíte kožený opasek, aktovku, hodinky, peněženku a v zimních měsících kožené rukavice. Nezapomeňte, že ladit by měly všechny kovové prvky – přezka na pásku, šperky, obroučky brýlí nebo kování na tašce.

 

Vhodné doplňky k business dress code pro ženy

11892_damska-kozena-penezenka-segali-sg-7063-cerna 11460-3_damska-kozena-aktovka-hexagona-462698-cerna 8575_damsky-uzky-kozeny-opasek-penny-belts-20-175-93-cerveny 4333-6_damske-kozene-rukavice-4251-cerne
Dámské kožené peněženky > Dámské kožené aktovky > Dámské kožené opasky > Dámské kožené rukavice >

 

Vhodné doplňky k business dress code pro muže

11181-1_m-vintage-brown-front 5182-12_panska-velka-kozena-aktovka-hneda-s-odepinacim-popruhem-pres-rameno 11040_pansky-kozeny-opasek-penny-belts-3558-s-plnou-sponou-automat-tmave-hnedy 3253-1_panske-kozene-rukavice-zateplene-vlnenou-podsivkou-2019-cerne
Kožené pouzdro na karty > Pánské kožené aktovky > Pánské kožené opasky > Pánské kožené rukavice >

 

5 Business Casual

Je to styl oblékání, se kterým se běžně setkáme v obchodním životě. Ženy i muži mají větší svobodu při výběru než u stylu "business formal", oblečení je pohodlné, ale neztrácí na eleganci.

Dámy si mohou obléci šaty, kalhotové nebo sukňové kostýmky, společenské kalhoty nebo sukně. v kombinaci s halenkou, košilí doplněné svetříkem nebo vestou. Délka šatů a sukně by měla dosahovat vždy ke kolenům. Velké výstřihy a krátké sukně a vyzývavé oblečení nejsou vůbec vhodné.

Muži mohou kombinovat klasické kalhoty (tzv. chinos) s volnočasovým neformálním sakem a košilí s dlouhým rukávem, kterou lze nahradit polo tričkem nebo rolákem. Kravata není nutností. Pásek by měl barevně ladit s botami a ponožky s kalhotami. Elegantní boty nebo mokasíny by měly být kožené.

6 Casual

Tento styl představuje neformální volnočasové oblečení pro každodenní nošení. Je to styl oblékání bez přísných pravidel a předpisů, do kterého se promítá vaše osobitost. Patří sem trička, džíny, sukně, šortky, šaty nebo i sportovní sako. Zkrátka oblečení, které běžně nosíte, pokud jdete mezi lidi. Vynechejte ovšem outdoorové oblečení nebo oblečení na sport jako legíny, tepláky nebo šusťákové a funkční bundy. To patří na výlet a do přírody.

7 Smart Casual

Jedná se o neformální, ale přitom stále elegantní oděv, který většinou odpovídá normám a typům zaměstnání. Oblečení by mělo být módní a elegantní. Oblečení je kombinované kreativním způsobem, a jako celek působí upraveně a elegantně.

Pro ženy jsou vhodné moderní šaty, sukně, overal s blejzrem nebo kardiganem, černé kalhoty nebo džíny s elegantní halenkou nebo tunikou. Pro kabelku a obuv nejsou uvedena žádná zvláštní pravidla.

Muži mohou obléknout blejzry, sportovní saka, kardigan nebo svetr s výstřihem do V, košile s rozhalenkou, polo tričko s krátkým i dlouhým rukávem. Z kalhot zvolí pánové chinos v různých barvách, nebo tmavé džíny.

8 Casual chic

Vedle dress codu Casual a Smart Casual se můžete setkat ještě s Casual Chic. Přeštože jsou rozdíly mezi nimi minimální, Casual Chic je prostě více šik. Dalo by se říci, že obsahuje více vytříbeného vkusu a přirozené elegance. Kvalitní materiály, perfektně střižené a padnoucí oděvy charakterizují tento dress code, stejně tak střídmost a menší nápadnost v doplňcích.

9 Semi formal

Pokud  společenská akce začíná v dopoledních hodinách a končí před osmnáctou hodinou, měly by ženy sáhnout po pouzdrových šatech nebo po elegantním kostýmku. V letních měsících může žena obout sandále na podpatku nebo na klínku.

Pánové si mohou obléci oblek i ve světlejších barvách a nemusí se obávat košile v pastelových barvách, pestrého motýlku nebo třeba barevných ponožek. Jedná-li se o společenskou událost, která začíná po osmnácté hodině, měl by muž obléci tmavý oblek s bílou košilí a žena nevyzývavé koktejlky (tzv. „malé černé“) nebo padnoucí kalhotový kostým. Co se týče bot, na večerní událost jsou přípustné pouze klasické uzavřené lodičky na podpatku.

10 Coctail

Jak už název napovídá, tento styl oblékání je vhodný na party a svatby. Pro událost po 18. hodině se pro muže hodí tmavý společenský oblek nebo smoking. Jedná-li se o méně formální příležitost, je vhodný i světlý oblek. Dámy zazáří v koktejlových šatech doplněné lodičkami nebo balerínami a malou kabelkou. Pokud se ženy necítí dobře v koktejlových šatech, mohou zvolit kalhotový kostým. Ten by měl být doplněný o výrazné šperky a líčení.

11 Cutaway

Cuteaway je u nás dosti okrajová záležitost – klasická svatba, dostihy v Ascotu nebo návštěva u královny vyžaduje tento dress code, který se nesluší nosit po západu slunce (poté je vhodný White Tie). Jdete-li na klasickou svatbu, dostihy v Acsotu nebo návštěvu u královny, je Cutaway správná volba.

Muži nosí třídílný oblek, skládající se z šedého nebo černého fraku s jedním knoflíkem, šedočerných kalhoty a šedé vesty. Samozřejmostí je bílá cutaway košile, šedá kravata, rukavice a šedý cylindr. Vhodnou obuví jsou černé lakýrky a černé ponožky.

Zajímavé je, že pro ženy tento dress code nemá žádná pravidla. Aby dáma ladila s mužem, měla by zvolit slavnostní kalhotový kostým doplněný kloboučkem nebo elegantní koktejlové šaty.

12 Tenue de Ville

Tenue de Ville se nejčastěji vyžaduje na vernisážích, svatbách, plážových slavnostech nebo venkovních večírcích. Opět jsou zde pro ženu vhodné koktejlové šaty a sukně ve světlých pastelových barvách, pro muže pak jednoduchý modrý nebo tmavě šedý oblek a světlá košile. Jedná-li se o formální událost, je nutná kravata. Muži by neměli zapomínat na tmavé kožené boty a k nim padnoucí opasek.

13 Summer Chic

Tento dress code se stále více prosazuje na svatbách, kdy ženy oblékají elegantní letní šaty nebo letní kostýmek. Žena může sáhnout i po šatech a sukních v boho stylu. Co se týče šperků a doplňků, kreativitě se v tomto případě meze nekladou. Sluneční brýle, klobouk, nebo třeba lehký letní šál skvěle doladí outfit do osobitého stylu.

Pro muže je vhodný elegantní letní oblek z bavlny nebo lnu, kalhoty chinos v kombinaci s hezkou košilí a sportovním sakem. I muži mohou svůj oděv doplnit o sluneční brýle nebo třeba klobouk.

 

Nejste si stále jistí, kam který dress code zvolit? Přečtěte si také náš článek o volbě dress code podle příležitostí.

 

 

 

0