Kožešiny v interiéru? Zútulní váš domov a dodají styl

Také vás to v době plískanic táhne spíše na pohovku pod deku ke sledování další řady oblíbeného seriálu nebo s hrnkem horkého čaje k napínavé detektivce? Nejste sami. Oblečte si huňaté ponožky, posaďte se před praskající krb a pojďte se s námi podívat, jak můžete ještě více zútulnit svůj dům nebo byt, abyste se v něm cítili dobře.

kozesiny-v-interieru

Pokud tahle představa má do vaší panelákové reality daleko, nezoufejte. Stačí, když přidáte doplňky jako jsou polštáře, přehozy či koberečky, a vykouzlíte úžasnou atmosféru v momentě i u vás doma. Vedle nešlápnete s přírodními materiály, které spolu ladí a přinášejí klid a harmonii. Objevte například hřejivé kožešiny do interiéru, které oceníte zejména v zimním období. Zahřejí, jsou nadčasové a sluší téměř každému stylu. A vašemu domovu dodají ten správný dotek elegance a stylu.

 

Přineste domů šťastnou „hygge“ atmosféru

Relax a užívání si domácí pohody má i své jméno. Slyšeli jste o hygge? Tohle slovo (vyslovujte „hjuge“) původem z dánštiny je spjato s životní kulturou vyjadřující pocit útulnosti, pohody a komfortu. Do hledáčku všech wellness guru se dostalo s rostoucí popularitou severské kultury, v roce 2017 bylo dokonce jako jedno ze „slov roku“ zařazeno do uznávaného Oxford English Dictionary. Je to filozofie, která dává do svého středu uvolněný styl života – umění ocenit krásné věci a najít potěšení v každodenních všedních momentech. Hygge může představovat drobné radosti jako je šálek dobré kávy v příjemném prostředí nebo chvíle strávené s přáteli. Dánský „šťastný způsob života“ je protikladem k dnešnímu modernímu uspěchanému tempu, proto si nachází stále více příznivců po celém světě. S ohledem na propojení s konceptem domova není divu, že hygge proniká stále více i do interiérového designu.

Pro hygge je v zařízení interiéru typické vše měkké a příjemné, co navozuje pocit útulnosti a pohodlí. Neodmyslitelně tak k němu patří právě kožešiny, ale také kůže, dřevo, vlna nebo různé textilie. Kožešiny do interiéru přidávají žádoucí strukturu a teplo. Jako kouzlem rozzáří a ozvláštní jakýkoliv styl – doplní rustikální nábytek vaší chalupy i minimalistické zařízení moderního městského bytu.

kozesina-na-sedacku-gauc

Je libo skandinávský styl nebo rustikální romantiku?

Čisté linie, vzdušnost a útulnost. To jsou synonyma pro skandinávský styl, který je kombinuje minimalismus a pohodlí. Scandi styl si hraje s využitím světla a funkčností interiéru. Nábytek vyniká kvalitním zpracováním a základ tvoří jednoduché čisté linie a povrchy dřeva, kamene nebo kontrastního kovu. Minimalistický interiér, často v barevné paletě bílé, krémové, černé a šedé barvy, je ale vždy doladěný měkkými prvky s různými texturami jako jsou textilie, kůže nebo kožešina, které zjemní linie moderního nábytku. Skandinávský styl není nikdy přeplácaný, výrazné akcenty najdete hlavně v doplňcích. Obývací pokoj ozvláštní například taburety s kožešinou u konferenčního stolku nebo kožešinové polštáře na pohovce. Pokud budete chtít váš interiér ve skandinávském stylu dotáhnout k dokonalosti, nezapomeňte obléct stěny rámečky s uměním, přidat police s knihami a nebo vázy s jednoduchou dekorací ze sušených trav či bambusu.

 

19650-1_taburet-z-prave-hovezi-kuze-fellhof-cernobily

Tip: Taburet z pravé hovězí kůže v základních barvách bude výrazným prvkem vašeho obýváku a stylově doladí interiér ve skandinávském stylu.

Kožešiny jsou neodmyslitelnou součástí také rustikálního stylu. Ten už dávno není doménou jen horských chat a chalup. Naopak, neformální domáckou atmosféru a kouzlo starých časů v podobě venkovského designu, si oblíbilo stále více lidí i ve městě. Základem rustikálního stylu je masivní dřevo, cihly a kámen. Útulnost a teplo dodávají přírodní textilie, kůže a kožešiny.

Zapadne sem například efektní hovězí kůže na podlahu, stoličky s kožešinou nebo kožešinový koberec, který zahřeje nohy při dlouhých zimních večerech. Protože rustikální styl si na nic nehraje a staví na tradicích, pravděpodobně jej budete schopni doladit i ze zachovalého vybavení po babičce, kterým doplníte nové kousky. Najděte na půdě třeba malovaný smaltovaný hrnec, pohodlný ušák nebo poctivý hrnek na meltu a přeneste se atmosférou do dětství.

 

Jak začlenit kožešiny do vašeho interiéru

Pokud s kožešinami začínáte a uvažujete, jak je nejlépe sladit se stylem svého bydlení a do čeho investovat, začněte od základů. Kožešiny nejsou jen estetickým doplňkem, tenhle přírodní materiál již po staletí přináší především teplo a přírodní chlup je heboučký na dotek. Zvolte tedy takový kousek, se kterým budete v denním kontaktu a který vám při častém používání přinese radost. Dobrou volbou budou například ovčí kožešiny na zem. Měkký kobereček bude tím prvním, čeho se vaše noha při vstávání dotkne, a pomůže vám příjemně vstoupit do nového dne. Stejnou službu udělají například i kožešinové podsedáky a potahy, které z obyčejné kuchyňské židle vykouzlí super pohodlný kus nábytku, který přitáhne členy vaší rodiny ke stolu

kozesinovy-koberec

Tip: Hebký kožešinový koberec z finského mývalovce posune vaše vstávání na jinou úroveň a bude luxusním doplňkem vaší ložnice.

Ať už se vezete na skandinávské nebo rustikální vlně, nezapomínejte na to důležité. Design a vybavení jsou jen kulisy, ten hlavní příběh a domov, kde rádi trávíte čas, tvoří lidé a vztahy kolem vás. To je ten pravý překlad „hygge“.