ORGANIZÁCIA ŠATNÍKA A POSTEĽNEJ BIELIZNE: PRAKTICKÉ TIPY, AKO NA TO

Udržiavať poriadok v šatníku je náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Upratovanie trvá dlho, ale účinok je zvyčajne krátkodobý. Len čo niečo vyberiete z políc alebo zásuviek, nastane chaos. Ako si zorganizovať oblečenie a posteľnú bielizeň, aby ste sa raz a navždy rozlúčili s neporiadkom? Využite tieto praktické tipy.

Usporiadanie_satnika_1

VYBERTE VŠETKO ZO SKRÍŇ

Aby ste mohli začať celý proces upratovania, musíte zo skríň všetko vybrať. Zistite, ktoré kúsky už nepotrebujete. Pretrieďte oblečenie a posteľnú bielizeň a rozlúčte sa s tým, čo nepotrebujete. Vytvoríte si tak nový priestor v šatníku.

Postupne vyčistite jednotlivé skrine. Ak by ste ich všetky vyčistili, na podlahe spálne alebo v šatníku by bol chaos. Bojovali by ste s tým celé dni.

Dbajte na to, aby celý proces bol čo najjednoduchší. Nerozmýšľajte dlho nad tým, čo si nechať a čo vyhodiť. Nakoniec by ste si ponechali takmer všetko, čo rozhodne nechcete.

Usporiadanie_satnika_2

ZAMERAJTE SA NA VNÚTORNÉ USPORIADANIE

Keď veci vytriedite, môžete ich vkladať späť. Ešte predtým, než tak učiníte, je dôležité pozrieť sa na rozdelenie skrine alebo komody. Niektoré majú zbytočne hlboké alebo veľké police. Menšie kúsky sa v nich zmiešajú a vytvoria neporiadok. Ak sa tomu chcete vyhnúť, musíte zmeniť celé vnútorné rozloženie.

Nemusíte sa obávať, nemusíte kupovať nový nábytok. Odpoveďou na otázku, ako si zorganizovať šatník, sú organizéry a úložné boxy, ktoré môžu pomôcť mnohými spôsobmi. Vytvárajú priestor pre každý typ oblečenia. Pri hľadaní môžete všetko ľahko a rýchlo nájsť, dokonca bez toho, aby ste museli znova upratovať neporiadok.

Usporiadanie_satnika_3

TIP: Premýšľate, ako najlepšie do svojho šatníka uložiť niektoré módne doplnky ako napríklad kožené opasky? Existuje niekoľko spôsobov, ako ich šikovne usporiadať, aby sa predišlo ich poškodeniu alebo zbytočné opotrebovaniu. Opasky môžete zrolovať a umiestniť do ztrebovaniu. Opasky môžete zrolovať a uprehľadnosť rozdeliť pomocou praktického organizéra. Ďalšou možnosťou je použiť špeciálny drevený alebo kovový vešiak s háčikmi. Možno použiť aj rôzne vešiaky alebo háčiky pripevnené na vnútornú stranu dverí skrine.

ulozeni-opasku-ve-skrini

Třiďte dle typu a barvy

Máte-li již organizéry a boxy, můžete se přesunout na další krok. Je jím vrácení oblečení zpět. Způsob jeho ukládání je na vás. Většina jej umísťuje podle typu, čili trička jsou na jednom místě, kalhoty na druhém.

Druhou možností je třídění podle barvy. Takový způsob vám usnadní vytváření nových outfitů a kombinování jednotlivých kousků.

TIP: Když jsou skříně velké nebo boxy neprůhledné, můžete si je označit praktickými štítky. Napište si na ně, jaké oblečení na daném místě skladujete.

Usporiadanie_satnika_4

Využijte prostor do výšky

V malých bytech a domácnostech, kde není dostatek místa, je nutno využít prostor do výšky. Nejlepší jsou vestavěné skříně, které vypadají velmi dobře a vytvářejí pěknou linii. Do místnosti příliš nezasahují a umí ji také opticky zvětšit. Stačí, abyste na dveře umístili zrcadlo.

Pokud vestavěnou skříň nemáte, nevadí. Prázdnou vrchní část nad klasickou skříňkou stačí jen správně vyplnit. Zvolte praktické a stylové úložné boxy s možností uzavírání. Ujistěte se, že při skladování vám na oblečení a ložní prádlo nebude padat prach.

Při skladování následně myslete na to, že:

  • sezónní kousky, které zrovna nepotřebujete, by se měly skladovat ve vrchních policích
  • pravidelně používané věci byste měli mít na úrovni očí
  • masivní a těžké ložní povlečení skladujte ve spodní části
  • věci, které používáte velmi málo (například polštáře a přikrývky pro hosty) uložte do speciálních vakuových pytlů.

Usporiadanie_satnika_5

Udělejte si pořádek ve skříni

Pořádek ve skříních je nejen náročné udělat, ale také udržet. Oblečení a prádlo se pravidelně používají, proto je důležité vytvořit si určitý systém. Každému vyhovuje něco jiného, ale ověřenou klasikou jsou úložné boxy, organizéry a věšáky. Pomohou vám udržet čistotu a přehledně rozdělit všechny věci v domácnosti.

zdroj: pods.com